2021. július 5., hétfő

A KORMÁNY MEGTALÁLTA A RECEPTET ARRA, HOGYAN TEGYÉK TÖNKRE A CIVIL SZERVEZETEKET

MAGYAR ÜGYVÉD BLOG
Szerző: MAGYAR GYÖRGY
2021.07.04.


Névtelenül senki nem adományozhat civil szervezeteknek a kormány csütörtöki rendelete szerint, mert azok a támogatók személyét kötelesek nyilvánosságra hozni. De miért ilyen szemérmesek, amikor a TAO esetében azt sem tudhatjuk meg, hogy a látványsportokat milyen cégek mennyivel segítették? Mellesleg a pártok esetében is csak a félmilliót meghaladó összeg esetén kell nyilvánosságra hozni, hogy egy politikai szervezet mely magánszemélytől kap ennél többet.

Zűrzavaros, álságos és végrehajthatatlan a civil szervezetek gazdálkodása, az adománygyűjtés és a közhasznúság egyes kérdéseiről szóló 2011-es kormányrendelet csütörtökön kihirdetett módosítása. Ha már az unió nyomására a részben külföldről támogatott civil szervezetek megkülönböztetése kapcsán a kormány visszakozásra kényszerült, kitalált még egy, az elutasítottnál is otrombább szabályozást.

A rendelet úgy szól, hogy a „civil szervezet köteles a közhasznúsági mellékletében (...) feltüntetni a részére támogatást, adományt nyújtó személy (...) tekintetében a végső adományozót”. Most ne menjünk bele a részletekbe, hogy ez pontosan mit jelent. Érjük be annyival, hogy a „civil szervezet javára adománygyűjtő tevékenység folytatható”. Ennek pedig része lehet az is, hogy például egy háziorvosi rendelőben vagy mondjuk egy gyorsétteremlánc kiszolgáló helyiségében elhelyeznek gyűjtőládát, ahová mindenki bedobhatja a tetszőleges, a dobozon megjelölt alapítványi célt szolgáló saját forintjait. És akkor még nem is beszéltünk a telefonos adománygyűjtő akciókról.

Az adomány címzettje ezek alapján miként lesz képes azonosítani, hogy kitől kapott akár csak pár száz forintot is a tevékenysége támogatására? Erre nyilván képtelenek lesznek. De az még aggályosabb, ha valaki egy jogvédő szervezetnek a saját bankszámlájáról esetleg rendszeresen utal némi pénzt, mert az ő személyét elvileg fel lehet fedni. Ennek szükségszerű következménye lesz, hogy például a kormány által nem kedvelt jogvédő szervezeteknek egyre kevesebben fognak fizetni, mert senki nem szeretne bekerülni valamilyen bizonytalan célokra használt állami nyilvántartásba.

Ezt fordítsuk le egy konkrét példa alapján magyarra: amikor egy köztisztviselő rendszeresen támogatja a Greenpeace-t, kétszer is meggondolja majd, hogy a továbbiakban fizessen-e egyetlen fillért a környezetvédőknek, mert az állásával játszik. Ha ugyanis az adatbázisokat összefuttatják, lebukhat, és sietve kirúgják, mert egy Soros-féle szervezetet támogat. Ami nálunk főben járó bűn.

Orbán Viktor egyértelműen a putyini modellt követi, hiszen a NER-nek sincs szüksége a másként gondolkodókra, de így a fürdővízzel kiönti a gyereket is. Gondoljunk csak arra, hogy Áder János és felesége, Herczegh Anita által létrehozott a Covid-árvákat segítő alapítványt. Az új szabályozást – bár nehezen lehetne őket „sorosistának” minősíteni – ők sem úszhatják meg, mert a kezdeményezésüket támogató személyek adatait nekik is be kell mutatniuk...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.