2021. július 9., péntek

BŰZLIK, HOGY AZ ÁLLAM TÖBB TÍZMILLIÁRDOT FIZETETT "MÉSZÁROSNAK"

KLUBRÁDIÓ
Szerző: Klubrádió
2021.07.09.


"Mészáros Lőrinc" cégein keresztül 2018-ban megvette a Mátrai Erőművet, két év alatt több tízmilliárdot kivett belőle, majd busás pénzért az államnak eladta az időközben súlyosan veszteségessé vált céget. Tóth Bertalan MSZP-társelnök pereket indított, hogy kiderüljön, ki és miért döntött az állami vásárlás mellett, közben a kormányban elkezdték eltüntetni a nyomokat.

Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke a Reggeli gyorsban beszélt arról, illetve azokról a perekről, amiket, a Mátrai Erőmű Zrt. megvásárlására vonatkozó adatok kiadásával kapcsolatban indított. Az ellenzéki pártvezető első fokon megnyerte a közérdekű adatok nyilvánosságáért zajló pert, amelyben az állam egyelőre megtagadta, hogy kiadja többek között az értékbecslést, és minden olyan dokumentumot, ami a vásárlásra vonatkozik.

A lényeg, hogy miután az erőművet 2018-ban a német tulajdonostól "Mészáros-körüli" cégek megvetté, majd tulajdonosként jelentős pénzt vettek ki belőle, ezután eladták az államnak. Kiderült, az MVM irtózatosan veszteséges, tehát az egész ügyletből az állam és az adófizetők jártak rosszul, míg "Mészáros" 50-60 milliárd forinttal gazdagodott. De hogy mi zajlik a háttérben azt az "állam" rejtegeti.

Az állami MVM Zrt. 20 milliárd forintért vette meg "Mészáros Lőrinctől" az erőművet, majd még további költségei is voltak: hiteleket, tagi kölcsönöket fizetett vissza, miközben 2020-ban a cég majdnem ötvenmilliárdos veszteséget könyvelt el.

Tóth az államot azért is perli, hogy a magyar állam tulajdonosi döntéseivel kapcsolatos adatokat megkapja, de ebben a perben az állam pénzt kért azért, hogy kitakarja a dokumentumokból azokat az adatokat, amiket "nem akarnak az orrára kötni". 200 ezer forintot kértek a kisatírozásért, ami azóta már félmilliónál tart...

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.