2021. július 25., vasárnap

KÉTMILLIÓAN ÉLNEK BANKFIÓK NÉLKÜLI TELEPÜLÉSEN - ÁLLAMI SEGÍTSÉGET SÜRGET AZ MNB

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.07.22.


Nem csak egyre nagyobb azoknak a településeknek a száma, ahol egyáltalán nincs bankfiók, még az a távolság is nőtt, amelyen belül elérhető egy pénzintézeti kirendeltség – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzéséből. Ráadásul az érintett helyeken a nethasználat sem elég elterjedt.


Több olvasó is jelezte az Azénpénzem.hu-nak, hogy érdemes vigyáznia annak, aki pénzt akar felvenni, mert nyugdíjfolyósítási napon kifogyhatnak a bankjegykiadók (ATM). Cikkünk nyomán több újabb észrevétel és kérdés is született. A legtöbben azt firtatták, hogy vajon nem a szűkösebbé vált lehetőségek – bezárt bankfiókok, leszerelt ATM-ek – állhatnak-e a jelenség mögött.

Mint megnéztük, az MNB legfrissebb adatai szerint az idén áprilisra 5000 alá csökkent az országban működő ATM-ek száma, amire 2016 óta nem volt példa. Még a megyeszékhelyeken is kevesebb ilyen berendezés működik a korábbinál. A fiókbezárásokkal pedig a jegybank legutóbbi Stabilitási jelentésében külön elemzésben is foglalkozott. Mint megállapították: a bankfiókok száma az Unióban 2008 és 2019 között 31 százalékkal csökkent, Magyarországon viszont 2019-ben 44 százalékkal volt kevesebb bankfiók, mint a pénzügyi válság kitörése előtt. A fiókbezárások miatt 2008 és 2020 között 950 ezerről 2 millióra emelkedett azoknak a lakosoknak a száma, akiknek településén nem található bankfiók.

Se pénzintézeti elérés, se net

Az elemzés a 2008. szeptember és 2020. december közötti fióknyitásokat és zárásokat tartalmazó adatbázisra épült. Ebben az időszakban 177 új hitelintézeti fiókot nyitottak, 1807-et viszont bezártak. További 66 esetben településen belüli költözés történt (a bankok előszeretettel nevezik „összevonásnak” azt, ami tulajdonképpen bezárás, hiszen két fiókból egy lesz). Két nagyobb fiókbezárási hullám volt: 2012 és 2015 között jellemzően a nagyobb kereskedelmi bankok építettek le tömegesen, 2017 és 2019 között pedig túlnyomórészt a takarékszövetkezeti integrációhoz kötődtek a fiókbezárások...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.