2021. augusztus 11., szerda

FIDESZES POLITIKUSOK ÁLTAL IRÁNYÍTOTT SZERVEZETEK NYERTEK A NORVÉG ALAP HELYÉN FELÁLLÍTOTT CIVIL PROGRAMON

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZUBOR ZALÁN
2021.08.11.


Közvetlenül fideszes politikusok irányítása alatt áll azoknak a szervezeteknek több mint a fele, akik a legnagyobb támogatást elnyerték a Norvég Alap helyére állított állami alapból. A Városi Civil Alap legnagyobb, egyenként 15 milliós támogatásainak további nyertesei között elvétve találni olyat, amely nem kötődne közvetve vagy közvetlenül kormánypárti politikusokhoz vagy Fidesz-közeli üzleti körökhöz.


A Városi Civil Alapot a magyar kormány nem sokkal azelőtt hozta létre, hogy lejárt volna a Norvég Alap támogatási ciklusa, amivel Magyarország végleg elesett a nemzetközi felajánlástól. A Norvég Alappal 2014-ben az akkor Lázár János vezette miniszterelnökség azzal robbantotta ki a vitát, hogy az állami tulajdonú Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-hez helyezte volna át a civil szervezeteknek járó, 4 milliárd forint szétosztásának jogát. A Norvég Alap ezzel szemben ragaszkodott saját jelöltjükhöz, az Ökotárs Alapítványhoz. A két fél veken át nem tudott megegyezni a civil alap kezeléséről.

A támogatási időszak végül 2021-ben lejárt, és idén nyáron a magyar kormány elismerte, hogy gyakorlatilag lemond a Norvég Alap támogatásáról. Nemcsak a 4 milliárdos civil alapról, hanem további 73 milliárd forintról, amit a kormány oszthatott volna szét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.