2021. augusztus 28., szombat

ORBÁNÉK ELVETTÉK AZ IDŐSEK NYUGDÍJÁNAK A NEGYEDÉT

NÉPSZAVA
Szerző: GULYÁS ERIKA
2021.08.28.


Kiszámíthatóság kell az időseknek, nem az, hogy Orbán Viktor majd megnézi a számokat, „oszt emel” - mondja Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozatának vezetője, a NYUSZET alapító elnöke.


Sokaknál kiverte a biztosítékot Áder János 4,4 milliós nyugdíjának híre. A nyugdíjasok mit szóltak hozzá?

Szerintünk több ok miatt is erkölcstelen és elfogadhatatlan. Főként azért, mert a legkisebb és legnagyobb nyugdíjak közti eddigi százszoros különbséget százötvenszeresre növeli meg. Borzasztó igazságtalan, hogy egy 28 500 forintos minimálnyugdíjból élő – még ha tudjuk is, hogy nagyon kevés ilyen ember van – 12 és fél év alatt kap annyi pénzt, mint Áder János egyetlen hónapban. Nem a konkrét összeg számít, hiszen sem az elnöki nyugdíj, sem annak a másik kilenc embernek a pénze, aki két és félmilliónál nagyobb ellátást kap ma Magyarországon, nem segítene a kisnyugdíjasok tömegén, de az egész eljárás, ahogy megítélték neki a juttatást, sérti a társadalmi igazságosság elvét. 

Pedig egyre több hasonlóan magas nyugdíjat állapítanak majd meg, ha a mostani politikai elit eléri a nyugdíjkorhatárt.

Igen, ezért mondjuk évek óta, hogy vissza kellene állítani a járulék- és nyugdíjplafont, ami megállítaná a nyugdíjak ilyen szélsőséges széthúzódását. Erre mindig az a válasz, hogy nagyon magas bér után fizették a nyugdíjjárulékot, jár nekik a nagy nyugdíj, de arra nincs felelet, hogy vajon tényleg százszor, százötvenszer többet dolgoznak-e ezek az állami vezetők, mint az átlagemberek? Nyilván nem...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.