2021. szeptember 30., csütörtök

SZIJJÁRTÓ: BOLDOGULUNK MI AZ UNIÓS PÉNZEK NÉLKÜL IS, NEM VONUNK VISSZA SEMMILYEN TÖRVÉNYT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁSZKY JUDIT
2021.09.30.


Szijjártó Péter közölte, elfogadhatatlan Magyarország számára, hogy zsarolja Brüsszel. Nem fognak egyetlen törvényt sem visszavonni az EU kérésére, s amúgy sincs szükség az uniós pénzekre. Csernyánszky Judit külföldi lapszemléje.

A lengyelek visszakoznak, mert mégiscsak fontos számukra az uniós felzárkózási alap. A Republic World arról számolt be, hogy három régió visszavonta az LMBTQ-mentes övezetre vonatkozó törvényét, miután Brüsszel egyértelművé tette, amennyiben a kisebbségeket diszkrimináló jogszabály hatályban marad, úgy az uniós forrásokat nem utalják Varsónak. Az igazságügyi miniszter erre tiltakozott, zsarolással vádolva meg az Európai Bizottságot. Vajon hasonlóan visszakozik majd Magyarország is? Ez egyelőre kérdéses, noha Ursula von der Leyen szégyenteljesnek nevezte a magyar LMBTQ-ellenes törvényt.

Az Euractive-ben már meg is kapjuk erre a választ, ugyanis Szijjártó Péter – ugyanazt a kifejezést használva, mint a lengyel igazságügyi miniszter – közölte, elfogadhatatlan Magyarország számára, hogy zsarolja Brüsszel. Nem fognak egyetlen törvényt sem visszavonni az EU kérésére, s amúgy sincs szükség az uniós pénzekre – mondta a külügyi tárcavezető, – hisz remekelt hazánk a kötvényeladásokkal a múlt héten a nemzetközi pénzpiacokon. Az uniós pénzek nélkül is boldogul Magyarország – szögezte le Szijjártó.

Az afganisztáni egyetem bezárása okán a magyar kormány egy lapra került a Washington Postban a tálibokkal. A véleménycikk azt vizsgálja, az autoriter rendszerek egyik alaptézise a független egyetemek felszámolása. Az American University of Afghanistan azaz, az Afganisztáni Amerikai Egyetem ellen először 2016-ban intéztek támadást a tálibok. A mostani hatalomátvétellel viszont meg is pecsételték a sorsát. Az egyetemi diákok fele lány volt, ők végképp elmenekültek, de a többiek ottmaradása is bizonytalan. Ez történt a CEU elűzésével is. Az írás Benito Mussolinit hozza fel példának az orbáni intézkedést is magyarázva, hisz előbbi 1931-ben hűségesküt követelt az egyetem dolgozóitól. A lengyelek is üldözték az úgynevezett repülő egyetemeket, azokat az úgynevezett szabadegyetemeket, amelyek lakásokban okították, mi is a demokrácia. Törökország, Oroszország és Brazília is hasonlóan áll a független egyetemekhez, mint a magyar kormány. Amerikában elindult egyébként a „Veszélyben az egyetemi képzés” kezdeményezés, amely a tálibok jelentette veszély miatt igyekszik otthont teremteni az afgán demokratáknak.

Ha Tucker Carlson és Mike Pence esetleg Magyarországra szeretnének költözni, szívesen segítek felültetni őket a repülőre – írja nem kis malíciával Charles Pierce az Esquire amerikai lapban kifigurázva a Fox Tv sztárját és a Népesedési konferenciára Orbán meghívására Budapestre érkezett volt trumpi alelnököt. Pence-ről és Orbánról egyenesen azt írja, hogy a fehérek felsőbbrendűségét hirdető autoriter ideológiát vallanak. A szerző megjegyzi, márpedig ő is szívesen jönne hozzánk egy jó kis pörköltért és galuskáért. A baj azonban az, hogy úgy tűnik, Magyarországot akarják meghonosítani Amerikában – utalva itt a Trump-féle autoriter rendszerépülésre.

Tagesspeigel hosszasan elemzi az ellenzéki előválasztást és mutatja be az esélyes jelölteket. Pozitívumnak tartja, hogy a lakosság mintegy 8%-a elment az elmúlt napokban szavazni, sőt, külföldről is érkeztek szép számban voksok. Az esélyeket latolgatva a főpolgármester-választást hozza fel példának, ami az összefogás sikere. Kitér arra a cikk, hogy a Fekete-Győr András és Karácsony Gergely még Németországba is elutaztak a nyáron szövetségeseket keresni. A főpolgármester találkozott a jelen pillanatban esélyes kancellárral, Olad Scholzcal is.

Kampányolni ment Orbán Prágába Andrej Babis mellett – foglalja össze a Der Standard az október 8-9-ei cseh parlamenti választási kampány Magyarországra eső részét. A migrációs kérdésben egy véleményen vannak, s a cseh kormányfő szerint az jó pontokat hoz neki, ha az afgán menekültekkel lehet riogatniTüntetők fogadták Orbán Viktort ezúttal is, Putyin szolgája bekiabálásokkal. A cikk szerint nem volt véletlen az sem, hogy Orbán az ellenzéki előválasztás eredményhirdetésének a napján keresett némi kitérőt. Noha az eredmények lassabban jönnek, mint azt gondolta.

Magyarországra érkezett három napos felmérésre az Európai Parlament magyar jelentéstevője, Gwendoline Delbos-Corfield, aki Judith Sargentini szerepét vette és, és hat másik kollégájával a jogállami viták ügyében szeretné jelentését a helyszíni benyomásokkal megerősíteni - írja az Euobserver. A francia képviselő elmondta, ezeket a kérdéseket a kormánnyal személyesen is meg akarja vitatni, úgy tudni, hogy Varga Judit és Pintér Sándor fogadjaKarácsony Gergellyel és civil szervezetekkel is fog találkozni. Az interjúban azt hangsúlyozta, hogy ez nem egy új Hetes cikkelyes jelentés lesz, hanem a jelentés aktualizálása, ami decemberben kerülhet a parlament elé. Delbos-Corfield arra is felhívta a figyelmet, hogy januártól Franciaország tölti be az Unió soros elnökségét, ami lökést adhat a 7-es cikkely szankcióinak alkalmazásához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.