2021. november 10., szerda

A LAKÁST ÉS A REZSIT ÉRINTŐ JELENTŐS VÁLTOZÁSOKRÓL DÖNTÖTTEK - ÚJRASZABÁLYOZZÁK A LAKÓHELY FOGALMÁT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.11.10.


A következő évtől sokkal egyszerűbbé válik a közművek átírása, az adatváltozásokkal kapcsolatos ügyintézés. Nagyot változik a lakcímbejelentés szabályozása is. A köztársasági elnök által visszadobott lakástörvényről is döntöttek a képviselők.


Adatváltozás-kezelési szolgáltatás (AVSZ) bevezetéséről döntöttek a parlamentben. Az elsőre meglehetősen furcsa című jogszabály nagyon is gyakorlati változásokat hoz majd. Például névváltozás esetén ma még meglehetősen macerás eljárással lehet csak minden rezsiszámlát átíratni, de ez a jövőben megváltozik. A magánszemélyek a kormányablakban, de elektronikusan is kezdeményezhetik, hogy az állami nyilvántartásokban tárolt név-, cím-, valamint kapcsolattartási adataik változása esetén értesítést kapjanak azok a közművek, telekommunikációs cégek, amelyekkel szerződéses jogviszonyban állnak.

Arra is lehetőség lesz, hogy az ügyfél értesíthesse az általa megjelölt szolgáltatókat, hogy halála esetén ki az a személy, akivel fel kell venniük a kapcsolatot. A jogszabály az AVSZ-t a 2022. január 1-jétől vezeti be, a szolgáltatók 2021. december 1-jétől csatlakozhatnak a rendszerhez.

Az örömbe (hiszen az ügyintézés így valóban sokkal zökkenőmentesebb lehet) talán némi ürömöt csepegtet, hogy az adatkezelési-szolgáltató a kormány által rendeletben kijelölt szerv lesz. A lehetőséggel pedig csak azok élhetnek majd, akik igénybe veszik az állami elektronikus azonosítást (ilyen az Ügyfélkapu), ehhez kapcsolódva a „biztonságos kézbesítési” tárhelyet. Ez pedig még nem is minden. Külön regisztrálni kell ugyanis az adatváltozás-kezelési szolgáltatónál. A kormány ráadásul fenntartja a jogot, hogy még egyéb feltételeket is megszabjon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.