2021. november 2., kedd

HÁZMESTER A MAGASBAN

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: GADÓ GÁBOR
2021.10.29.


„Tízmillió forint egy igaz szó ára...” (Jakab Péter, 2021. október 23.)

Elképesztő, de kétségbevonhatatlan tény, hogy Kövér László immár több mint egy évtizede ül az Országgyűlés elnöki pulpitusán. No nem egyfolytában, így nincs esélye a házelnöknek, vagy ahogy a vele kevésbé rokonszenvezők emlegetik, a „Házmesternek” arra, hogy bekerüljön a Guinness Rekordok Könyvébe. Mindazonáltal jelenvalósága megingathatatlannak látszik, szigorúan trónol a magasban, és bünteti a regnáló hatalom ellen ágáló ellenzéki képviselőket. Idén nyáron Jakab Péterrel (Jobbik) szemben járt el a Fidesz alapítója, akit négy havi bére, 9 686 400 forint összegű tiszteletdíj megvonásával sújtott. Tette ezt mindenekelőtt azért, mert a képviselő a 2021. május 17-i ülésnapon a következő kérdéssel fordult kormánypárti társaihoz: „Jut eszembe, mi a helyzet a rabszolgatörvénnyel, ficsúrok?” A frakcióvezető az ülést vezető házelnök figyelmeztetését semmibe véve, Kövér Lászlónak címezve megjegyezte: „Ugye, önről is lehet ez a véleményem?”, mire a „ficsúrnak” minősített közjogi méltóság megvonta tőle a szót. Ezt követően a szabályos ügymenet szerint zajlottak az események. Az Országgyűlés elnöke a képviselő tiszteletdíját a fent említett összeggel csökkentette az Országgyűlésről szóló törvény (2012. évi XXXVI. törvény) 47. § (1) bekezdés c) pontjának megfelelően, a határozatot pedig a Mentelmi bizottság 2021. június 2-án helyben hagyta. (Lásd az OE-41/322-1/2021. számú házelnöki döntéssel szembeni „jogorvoslat” iratait.) Az ülésen Jakab kérte a büntetésről szóló határozat hatályon kívül helyezését, mivel a pénzbüntetés mint végső szankció alkalmazása előtt ki kellett volna őt zárni az ülésről, ám ez nem történt meg. Ennél fontosabbnak tartotta, hogy szerinte a „ficsúr” szó használatáért „a legminimálisabb büntetés is túlzó lenne”A kormánypártok azonban nem így gondolták, és a Mentelmi bizottság határozatát az Országgyűlés plenáris ülésén – vita lefolytatása nélkül – helybenhagyták. (Lásd a H/16530. számú határozatot.)

A Jakab-ügyhöz igen hasonló Szabó Tímea (Párbeszéd Magyarország; PM) története, amely kapcsán a tiszteletdíj csökkentéséről szóló határozatot az Országgyűlésnek a Fidesz és a KDNP frakcióhoz tartozó képviselői a múlt héten erősítettek meg határozatukkal. A képviselő tiszteletdíja így szintén 9 686 400 forinttal lett kevesebb. Az elmarasztalás oka, hogy a politikus a Fidesz és a Kínai Népköztársaság között mind szorosabbá váló gazdasági együttműködés elleni tiltakozása jeleként Dömötör Csaba parlamenti államtitkár fölszólalása közben „(...) felment a szónoki emelvényre és annak külső oldalára, az ülésterem felé kiterítve egy molinót helyezett el, amelyen vörös körben a »FIDESZ« felirat, fölötte a Kínai Népköztársaság zászlajában található csillagok szerepeltek”. (Lásd az Országgyűlés H/17227. számú határozata indokolását.) A házelnök, illetve a kormánypárti képviselők szerint Szabó Tímea „(...) cselekménye miatt az ülés rendes menete is megakadt, hátráltatta és zavarta az – éppen az ő felvetéseire választ megfogalmazó – államtitkári felszólalást”.

A két eset fölidézését azért tartottam szükségesnek, hogy az olvasó számára világossá váljon, ezek az ügyek kísértetiesen emlékeztetnek az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) által évekkel ezelőtt elbírált „parlamenti rendzavarásokra”... 

ITT OLVASHATÓ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.