2021. november 15., hétfő

AKÁR ÚJABB KÖTELEZETTSÉGSZEGÉSI ELJÁRÁS IS INDULHAT MAGYARORSZÁG ELLEN

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.11.15.


„Beperelni biztos nem lehet az államot azért, mert a kormány a magáncégekre tolja át az üzemanyagár befagyasztásának költségeit. Ugyanis ezt is megteheti a vészhelyzeti felhatalmazás alapján. Viszont nem kizárt, hogy az Európai Unió megvizsgálja az ügyet, aminek nyomán, esetleg újabb kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen” Erről Holoda Attila beszélt a Hírklikknek. Az energetikai szakértőt annak kapcsán kérdeztük, hogy mától hatályosak az árplafonra vonatkozó, és az azzal összefüggő rendelkezések.


A rezsicsökkentést is hasonló elv mentén működteti a kormány – emlékeztetett Holoda, aki biztos abban, hogy a választásokig már nem enged a plafonból a Fidesz. „A tempó az komcsi, de nem tudunk mit kezdeni vele” – tette hozzá a szakértő.

A mától érvényes kormányrendeletben, a 95-ös oktánszámú benzin és a dízelolaj maximális kiskereskedelmi árát literenként 480 forintban rögzítették. Tették ezt azonban úgy, hogy ennek az árát a kutakat üzemeltető cégekkel fizettetik meg. Ugyanis sem az üzemanyagok jövedéki adóját, sem pedig a rárakódó általános forgalmi adót nem mérsékelték. A rendelet megalkotói tarthattak attól, hogy a kutasok nem akarják majd a beszerzési árral megegyezően, vagy még annál is alacsonyabban adni az üzemanyagot. Ezért a kormány egy másik jogszabállyal befenyítette a cégeket. A 13-án megjelent újabb kormányrendelet példátlan szigort vetít előre: a többi között arról rendelkezik, hogy az a kút, amely nem árul ilyen hatósági áras benzint, az nem működtetheti az egyébként jó pénzt hozó shopot. Bezárni is csak külön kérvény alapján lehet az ilyen töltőállomásokat, ám ez a nyilvántartásból történő törléssel járhat együtt. Komoly bírságok is jöhetnek, ha szabálytalanságokat találnak az ellenőrök. De talán még ennél is durvább az a kitétel, miszerint, ha egy kút üzemeltetőjét eltiltják, akkor az illetékes miniszter jelölhet ki új üzemeltetőt. Neki, az árukészletet beszerzési áron kell átadni, és minden egyéb tárgyi eszköz is az ő birtokába kerül. (Van még több is, ezekről itt olvashat bővebben.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.