2022. január 10., hétfő

A COVID ÉS AZ ELVESZETT BIZALOM

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: SARKADI BALÁZS
2022.01.07.


...A magyar egészségügy a járvány megjelenésekor szinte azonnal széthullott: ami „békeidőben” még úgy, ahogy működött, most a szakemberek hiánya és az infrastruktúra lezüllöttsége miatt rögtön használhatatlanná vált, s az egészségügy képtelen volt nemcsak a járványban megbetegedettek, hanem az egyéb ok miatt kezelésre szorulók ellátására is. A területet irányító, felügyelő hivatalos szervek nemcsak hogy nem álltak a helyzet magaslatán, de egymásnak ellentmondó, logikátlan intézkedéseikkel hol kapkodásra kényszerítették például a mentősöket és a háziorvosokat, hol politikai gyávaságból nem vezettek be kemény intézkedéseket. Az orvostársadalomra és az egészségügy egészére különösen nagy súllyal nehezedett a járvány, állandó készültséget, rohammunkát, a leromlott infrastruktúra mellett súlyos fizikai és érzelmi megterhelést okozott. A miniszterelnök magabiztos állításával („mindenkit meggyógyítunk”) szemben mára Magyarországon csaknem negyvenezren (lakosságarányosan a világon az egyik legmagasabb számban) haltak meg a járvány következtében, és az elmaradt megelőző és gyógyító munka következményei még csak ezután várhatók. Az egészségügyi dolgozók bizalmát tovább gyengítették a járvány kellős közepén bevezetett, alig meggondolt és egyeztetett „reformintézkedések”, az orvosok munkahelyi biztonságát és megbecsülését is kikezdő hirtelen változások. A háziorvosok, rendelők indokolatlan túlterhelése és az információhiány miatt a cérna itt is elszakadni látszik.

Különösen látványos kudarc (volt?) a kormány és az egészségügyi hatóságok, járványügyi, immunológus szakemberek együttműködése. A kezdetben „operatív törzs”-ként indult tájékoztató fórum irányítását az elnéző sajnálkozás vagy a rosszindulatú tréfálkozás (két katona közt álldogáló „nyunyóka néni”) céltáblájává vált, csaknem laikusként bevetett országos tiszti főorvos vette át, majd máig is a mindentudó és mindenható miniszterelnök heti nyilatkozatai, esetleg a kormányszóvivő mellébeszélései adják az egyedüli hivatalos adat- és információszolgáltatást. Most is hiányzik olyan, a kormányt és az orvoslást egyaránt megbízhatóan, komoly háttértudással és napi információkkal felvértezve képviselő járványügyi szakember, aki munkatársaival folyamatosan és felelősen válaszolna mind a területen dolgozó orvosok, mind a laikusok kérdéseire, megteremtené a járványkezelés iránti bizalmat. Sajnos nem elérhetők a részletes, napi szintű járványügyi adatok, nincs hiteles kommunikáció. Bizonyított tény, hogy a kormánykommunikációval szemben például egyáltalán nem egyforma a vakcinák védőképessége, a több száz ezer hazai Sinopharm-oltott idős ember csak további, modern vakcina alkalmazásával válhat valóban védetté. Az RNS- és a vektoralapú vakcinák mostanra több száz millió alkalmazásban bizonyították hatékonyságukat, és bár ismételt vagy kissé megváltoztatott oltásokra is szükség lehet (lásd alább), és kis számban mellékhatások is felléphetnek, ezt az utat kell az eredményes védekezéshez választani.

A járványkezelésre rátevődtek a nehezen megmagyarázható, erősen korrupciógyanús, rendkívül drága és szakszerűtlen ügyletek, mint például a hatalmas mennyiségű (valószínűleg részben nem is működő, de mindenképpen felesleges) lélegeztetőgép több száz milliárdos, közvetítőkön keresztül történt megvétele vagy a kínai (Sinopharm) és az orosz (Sputnik V) vakcina beszerzése és engedélyeztetése körüli, még mindig csak részben feltárt kormányzati akciók. Éppen a napokban kerültek napvilágra azok a (Transparency International által) kiperelt iratok, amelyek jól mutatják, a kormány hogyan erőszakolta keresztül a hazai engedélyezést – a Sinopharm esetében meglévő háttéranyagok és minden hazai vizsgálat nélkül, míg a Sputnik esetében a hazai, számos hiá­nyosságot feltáró vizsgálatok ellenére. Az egészségügyi vezetés alaposan félresikerült, bizalomrontó lépése volt a kivizsgálatlan Favipiravir hazai alkalmazásának ajánlása és széles körű bevezetése is, a háziorvosok rábírása arra, hogy szinte cukorkaként osztogassák a patikákban ingyen kapható, remélten vírusellenes szert. Mára a világszerte elvégzett klinikai vizsgálatok egyértelműen mutatják, hogy a Favipiravir a COVID–19 fertőzés megelőzésére vagy a betegség súlyosságának csökkentésére nem alkalmas, szedése felesleges.

A bizalom elveszítésére mégis a legfőbb okot az elhallgatás és a hazugság szolgáltatta: sem a szakemberek, sem az átlagpolgár nem kaphatott hiteles, érthető, pontos tájékoztatást annak érdekében, hogy jól végezhesse a munkáját, vagy hogy okos döntéseket hozhasson a saját életéről...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.