2022. január 21., péntek

A KÓRHÁZBA KERÜLTEK 40 SZÁZALÉKA OLTOTT? HOGY LEHET EZ, ÉS MIÉRT MUTATJA MINDEZ MÉGIS AZ OLTÁSOK HATÁSOSSÁGÁT?

TELEX
Szerzők: JOÓB SÁNDOR, TÖRÖK VIRÁG
2021.01.21.


Sokakat meglephetett Kásler Miklós január 9-i interjúja az Inforádióban, amikor a humánerőforrás-miniszter azt mondta: a negyedik hullámban kórházba került 17 ezer ember 60 százaléka nem volt beoltva, 40 százaléka viszont igen. Megtudhattuk azt is, hogy az intenzív osztályon összesen kezelt 1850 embernél 70 százalék volt az oltatlanok és 30 százalék az oltottak aránya. (Reméljük, ezek az adatok megbízhatók, mert a Kásler által közölt számok más területen nagyon nincsenek rendben, és igen magas kórházi halálozásra utalnak.)

A fenti adatok alapján első látásra elég magasnak tűnik az oltottak aránya a kórházban kezeltek és az intenzív osztályra kerülők körében. Vajon minek akkor az oltás, ha csak ennyi a különbség a kórházakban és az intenzíveken kezelt oltott és oltatlan emberek között? – tehetnénk fel nagyon laikusan a kérdést. Régen volt már, amikor matekot tanultunk, és most jöjjön egy kis alapszintű statisztika is: nézzük meg lépésről lépésre, miért lehet nagyon könnyen félreértelmezni ezt az adatot, ami egyáltalán nem az oltások hatástalanságát mutatja.

Induljunk ki abból, hogy amikor senki nem volt beoltva, értelemszerűen az összes kórházba került ember oltatlan volt. Minél több embert oltanak be, annál nagyobb a valószínűsége, hogy oltottak is kórházba kerülnek, hiszen a vakcinák nem adnak teljes védelmet, leginkább a súlyos, halálos szövődményektől óvnak meg minket. Ha mindenki be lenne oltva, abban az esetben 100 százalék lenne az oltottak aránya a kórházban kezeltek és az intenzív osztályos esetek között.

Mi a helyzet akkor, ha a lakosság 61 százaléka számít teljesen beoltottnak (azaz legalább 2 dózist kapott valamelyik vakcinából vagy egy adag Janssent), 39 százalék pedig oltatlan, azaz nem kapott semmilyen Covid elleni védőoltást. (Mostanra ugyan már a lakosság 62 százalékát oltották be, de mivel Kásler Miklós adatai 2022. január 3-ig szólnak, számoljunk az akkori átoltottsággal.)...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.