2022. február 7., hétfő

A NÉPSZAVAZÁST TÁMOGATÓK JÓL LÁTJÁK, HOGY A FUDAN-ÜGY MÖGÖTT LAKHATÁSI VÁLSÁG VAN

G7.HU
Szerzők: STUBNYA BENCE, HAJDU MIKLÓS
2022.02.07.


"Vidéki egyetemistaként szerintem nem az a magyar társadalomnak az érdeke, hogy itt egy kínai magánegyetem létesüljön, és ilyen albérletárak mellett, amikor diákként tanulnod kell, és valahogy keresned is, hogy meg tudj élni, akkor az elemi érdeked az lenne, hogy a diákváros épüljön meg"


– mondta a 444 ellenzéki aláírásgyűjtésről szóló videójában egy fiatal egyetemista még januárban. Az ellenzéki pártok azóta összegyűjtötték a népszavazáshoz szükséges 200 ezer aláírást, így lesz népszavazás a Fudan Egyetemről, bár az egyelőre még kérdéses, hogy pontosan mikor.

A népszavazási kezdeményezéssel kapcsolatban már az aláírásgyűjtés előtt is előjött kritikaként, hogy a vidéki embereket nem fogja érdekelni, hiszen a Fudan egy budapesti ügy. Ahogy azonban azt a 444 videójában több ellenzéki politikus is elmondta, vidéken az emberek a kérdést azzal kötötték össze, hogy a kínai magánegyetem megépítésének terve veszélyeztetheti az ugyanarra a környékre tervezett diákváros megépítését. Bár a projektért felelős Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tavaly májusban azt mondta, a diákváros és a Fudan egyaránt meg fog épülni Budapesten, azóta a kormány feltűnően hallgat a témáról, leginkább az ellenzék kommunikál róla a népszavazási kezdeményezés kapcsán.

Az ügy mindenesetre rámutat arra, hogy a kollégiumi férőhelyek kérdése sokakat érdekel és érint. Ebben a cikkben annak jártunk utána, hogy ennek mi az oka...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.