2022. február 12., szombat

A SÚLYOSAN IGAZSÁGTALAN ORBÁNI ADÓRENDSZER TÖBBET VESZ EL A SZEGÉNYEKTŐL, MINT A GAZDAGOKTÓL

NÉPSZAVA
Szerző: GULYÁS ERIKA
2022.02.12.


Magyarországon szegények a jövedelmükhöz képest nagyobb mértékben járulnak hozzá a közterhekhez, mint a gazdagok, vagyis jövedelemarányosan több adót fizetnek – állítja Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség volt elnöke a Budapest Intézet tanulmánya alapján.


Polgár András egyik alapítványa, amelynek ön a kuratóriumi elnöke, megrendelt egy elemzést egy független kutatóműhelytől a magyar adórendszerről. Miért fontos az két jómódú magyar embernek, hogy kiderüljenek a kormány adópolitikájának visszásságai?

Több mint tíz éve dolgozunk együtt Polgár Andrással a Polgár Alapítvány az Esélyekért és a Kiútprogram projektjeiben. Igyekszünk támogatni az esélyegyenlőség létrejöttét, a legszegényebb rétegek helyzetbe hozását. Természetesen volt elképzelésünk arról, hogy egyebek között az adórendszer is diszkriminálja a szegényeket, de nem szerettünk volna a levegőbe beszélni, ezért volt szükségünk profi kutatókra és a megállapításaikra.

Úgy gondolták, ha bebizonyosodik, hogy nem igazságos az adórendszer, az segítheti a választókat április 3-án annak eldöntésében, hogy hová húzzák az ikszet?

Nem feltétlenül a választókra gondoltunk, sokkal inkább az ellenzéki érzelmű véleményformáló értelmiségiekre, akiknek a körében – és ez személyes tapasztalatunk – elég nagy bizonytalanság uralkodik az olyan mítoszok megítélésében, mint a munkaalapú társadalom, az egykulcsos jövedelemadó vagy akár a családtámogatás jelenlegi rendszere. Ezek egymáshoz szervesen kapcsolódó rendszerek, amelyek külön-külön és főleg együttesen súlyosan diszkriminálják az alacsonyabb jövedelműeket, ám ezt a tényt a masszív állami propaganda meglehetős sikerrel elfedi vagy inkább meghamisítja.

A Magyar Narancsban megjelent összefoglalójukban maguk is „szakmai közhelynek” nevezik, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadó szegényellenes. Mi az újdonság a tanulmányban?

Az eddigi elemzések külön-külön állapították meg, hogy az szja, a családtámogatási rendszer és az áfa a mostani formájában diszkriminatív, most azonban a szakemberektől azt kértük, hogy ezek együttes hatását is vizsgálják meg. Így lehetett minden kétség nélkül kimondani, hogy a szegények a jövedelmükhöz képest nagyobb mértékben járulnak hozzá a közterhekhez, mint a gazdagok, vagyis jövedelemarányosan több adót fizetnek. Ez nagyon fontos újdonság, mert a Fidesz propaganda visszatérő eleme a szlogen, hogy mindenki azonos arányban járuljon hozzá a közterhekhez.

A sok kis torzítás összeadódik?

A három tényező együttes hatása felerősíti azt, amit bátran súlyos igazságtalanságnak nevezhetünk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.