2022. március 19., szombat

ROMBOLÁS

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: SZÉKY JÁNOS
2022.03.18.


H.-ék az egyik nap dolgoztak, vásároltak a közeli Sparban, a gyerek iskolába ment, az asszony három lecsiszolt foggal várta, hogy elkészüljön a hídja. A másik nap az oroszok rakétázni kezdték a lakótelepüket, akkor H.-ék egy órán belül összecsomagoltak két bőröndbe meg szatyrokba, amit tudtak, egy ismerős taxisofőrrel kemény felárért kivitették magukat a harkivi pályaudvarra, ahol addig csak háborús filmen látott tömegjelenet zajlott; kintről robbanások hallatszottak, anyák sikoltoztak, hogy engedjék előre őket a babájukkal; katonák a levegőbe lőttek, visszatartva a sokaságot, hogy ne rohanja meg saját épségét is kockáztatva a szabad ég alatti vágányokon álló vonatokat. Aztán H.-éknak valahogy sikerült eljutniuk Lembergbe, onnan Szlovákiába, onnan a Nyugatiba és a Migration Aid segítségével hozzánk.

Mutatják nekünk WhatsAppon a mobillal fölvett videót: vagy húsz véres holttest fekszik autókban, autók mellett a havon, főleg katonák, de civil ruhás férfiak és nők is vannak köztük. Némelyiket megfordítják, hogy látsszon az arca, hátha valaki fölismeri, mielőtt tömegsírba temetnék. Nem mutatom H.-éknak a képet, amit az előző percben láttam a Twitteren a hatéves mariupoli Tányáról, aki már halott anyja mellett halt meg lassan, kiszáradás miatt a romok alatt.

Erre a háborúra mondja „ünnepi” beszédében Orbán Viktor azt, hogy ki kell maradnunk belőle, annyira, hogy fegyvert sem küldhetünk az agresszió áldozatainak megsegítésére, mint körülöttünk mindenki más. Katonákat sem küldünk, csakhogy – hazugságával ellentétben – ezt senki nem is követelte az ellenzékből. „Egyetlen magyar sem kerülhet az ukrán üllő és az orosz pöröly közé” – jelenti ki bölcsen az ország feje. Mondja ezt annak a szabadságharcnak az ünnepén, ahol lengyel, osztrák, hesseni, szerb, horvát emberek nem haboztak a megtámadott magyarok oldalára állni Ausztriával és Oroszországgal szemben. Ez volna tehát a magyar érdek? Hogy az orosz birodalmi mészáros minél kevesebb akadállyal tudja gyilkolni az ukrán civileket és rombolni városaikat, amíg bele nem tudja kényszeríteni a szuverén Ukrajnát az újra összetákolt mag-Szovjetunióba?
...

AZ ÉS 2022/11. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.