2022. április 29., péntek

EGYFORMÁN „SZŰK CIPŐBEN” A FALUSI KISBOLTOSOK ÉS A BENZINKUTASOK

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2022.04.29.


„A magyar kormány valamennyi európai országnál több támogatást nyújt a családoknak” – mondta Gulyás Gergely miniszter azon a Kormányinfón, ahol többen is arról kérdezték, miért ragaszkodnak olyan görcsösen bizonyos hatósági árakhoz és a rezsicsökkentés jelenlegi formájához. Arról senki nem beszél, hogy az üzemanyag- és élelmiszerárak befagyasztásának állami veszteségét a kormány a családtámogatások számlájához csapja, miközben több ezer család egyetlen megélhetési forrását – például a kis benzinkutak és a falusi kisboltok –, létét veszélyezteti a döntéssel.


A befagyasztott árak okozta anomáliákat láthatóan a kormány tagjai nem is mérlegelik. A Független Benzinkutak Szövetségének legutóbbi javaslatát, miszerint a kedvezményes tankolás lehetőségét csak a szociálisan rászoruló családok vehessék igénybe, a tehetősebbek és a vállalkozások pedig fizessék meg a piaci árat, Gulyás Gergely tárgyalásra alkalmatlan elképzelésnek minősítette. Egri Gábor, a szövetség elnöke értetlenül fogadta az elutasítást, hiszen a benzinkutak pénztárgépei be vannak kötve a NAV rendszerébe, a számlázás alapján az érintettek minden további nélkül visszaigényelhetnék a támogatást. A mai digitális világban ez nem jelenthet gondot. „A kecske is jóllakna, a káposzta is megmaradna” – gondolhatnánk.

A családi vállalkozásban üzemeltetett benzinkutak sorsa hónapok óta foglalkoztatja mind a közvéleményt, mind a szakmát, hiszen elsősorban a vidéki Magyarország üzemanyag-ellátásában töltenek be rendkívül fontos szerepet a falusi töltőállomások. A külföldi üzemanyag-import elmaradása okozta ellátási sokkot ugyan sikerült kiheverni, amikor még az autópályák mentén is „Elfogyott!” táblákkal találkoztak az autósok, ma már a vidéki kisebb kutaknak is jut már hellyel-közzel üzemanyag, még ha a megrendelt mennyiségnek felét-kétharmadát is szállítják hozzájuk a tankerek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.