2022. május 30., hétfő

BOD PÉTER ÁKOS: A NAGY MÁJUSI MEGSZORÍTÁSNAK A MÉRTÉKE INKÁBB MEGLEPŐ, MINT A TARTALMA

HVG360
Szerző: BOD PÉTER ÁKOS
2022.05.30.


A legtöbb európai országban jelenleg a meglepetésszerű infláció kezelése és szociális ellentételezése, valamint a megszabadulás az orosz energiafüggőségtől áll a gazdaságpolitika fókuszában. Nálunk pedig annak a kezelése, hogy Orbán Viktor biztosra akart menni a választási kampányban. Szerzőnk részletes elemzése a kormány kiigazító-megszorító csomagjáról.


A Nagy Májusi Megszorítás oka gazdasági, időzítése és mértéke azonban politikai, így az utóbbi vonatkozással kell kezdenünk.

Az április 3-i választások végül is papírforma-eredményt hoztak. A parlamenti mandátummegoszlás ismeretében ma alig érthető, hogy a kormányoldal tavaly miért látta szükségesnek állami kiköltekezéssel megtámogatnia a kampányt, a médiafölény és a saját igényeire szabott választási rendszer nyújtotta előnyökön túl. Mégis ez történt: politikai ciklusaink eddigi történelmében ilyen mértékű szavazatszerző pénzosztogatást nem láttunk.

Mint olyan gyakran, a megemelt közkiadások meg a választástaktikai adómérséklések prociklikussá tették a gazdaságpolitikát 2022 áprilisa előtt. Az expanzív költségvetési politika és a laza, növekedésösztönző jegybanki politika olyan gazdaságot stimulált 2021-ben, amely az első negyedév járványügyi korlátozásaitól lényegében teljesen megszabadítva amúgy is érzékelhetően erős helyreállítási lendületet vett. Így nem meglepő, hogy már tavaly sorra jelentkeztek az egyensúlyromlás jegyei: gyorsuló infláció, a költségvetési hiány növekedése, és új jelenségként a folyó fizetési mérleg romlása.

Utólag keserű iróniával azt is mondhatnánk, hogy a mai helyzet kialakulásáért fele részben az ellenzék tehet. Az ellenzéki pártok választási együttműködése és az előválasztás mint politikai innováció nyomán felpezsdült a magyar közélet, 2021 őszén hosszú idők óta először csillant fel a kormányváltás esélye. Ez pedig aktivizálta a hatalomban levőket: kormánypárti emberek bebetonozása, költségvetési pénzek alapítványba vitele, beruházások felgyorsítása és a kényesebb projektek elfektetése mind arról árulkodik, hogy ők is számoltak az ellenzék szűk parlamenti többségének az eshetőségével.

De persze jobb az egyértelmű győzelem: Orbán Viktor biztosra akart menni.

A kormány a régi recepteket vette elő, legfeljebb némileg „újragondolva”:

legyen ismét nagy minimálbér-emelés a választási év januárjára időzítve, legyen adócsökkentés (jövedelemadózási ajándék családosoknak, 25 év alattiaknak), a legfontosabb foglalkozásokban béremelés, érjék egymást a középületek és utak ünnepélyes átadásai, falukoncertek, laptoposztogatás. Ezek különböző mértékben költséges ügyek; együtt pedig egy vagyont tettek ki...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.