2022. július 25., hétfő

ELURALKODOTT A PESSZIMIZMUS A MAGYAR GAZDASÁGBAN - MÁR A REZSIEMELÉS ELŐTT IS BORÚLÁTÓ VOLT A LAKOSSÁG

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Az Én Pénzem
2022.07.25.


Több mint egyéves mélypontjára esett a GKI konjunktúraindexe júliusban, a pesszimizmus a cégek és a lakosság körében is eluralkodott. A lakosság három hónapja egyre rosszabbnak érzi saját pénzügyi helyzetét, megtakarítási lehetőségét, pedig a felmérést még a rezsiemelés előtt végezték.


Április óta az üzleti várakozások mintegy 8, a fogyasztóiak viszont több mint 20 ponttal estek, de júliusban a cégek és a lakosság pesszimizmusa hasonló mértékben erősödött derül ki a GKI Gazdaságkutató – az EU támogatásával – végzett felméréséből. A GKI konjunktúraindexe tavaly március óta nem látott mélypontjára esett. Ennél alacsonyabb értékeket csak a koronavírus-járvány 2020. márciusi megérkezésétől 2021 márciusáig mértek.

Az üzleti bizalmi index júliusi csökkenése kizárólag az ipari várakozások érezhető romlásának következménye. (Fontos megjegyezni, hogy az üzleti bizalmi index nem sokkal nulla fölötti értéket vesz fel, az áprilisi 10 pontról esett fokozatosan le.) A többi ágazat várakozása ugyanis júniushoz képest javult, bár egyiké sem érte el a májusi szintet. Az ipari bizalmi index júliusban a tavaly áprilisi szintre esett. Egyaránt romlott az elmúlt időszaki és a várható termelés, a rendelésállomány – ezen belül az export – és a készletek megítélése. Az építőipari termelők hangulata – kéthónapos romlás után – júliusban pozitívan korrigált. A magasépítők kilátásai ugyan tovább romlottak, de a mélyépítőké érezhetően javultak, bár továbbra is ez az alágazat a pesszimistább. Érezhetően javult a rendelésállománnyal való elégedettség, az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos viszont csak kevésbé...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.