2022. október 11., kedd

HONFOGLALÓK

PEDAGÓGUSOK SZAKSZERVEZETE
Szerző: BÁN MIHÁLY
2022.10.09.


Szakmai honfoglalás zajlik Magyarországon. A szülők, nagyszülők visszafoglalják az utódaik jövőjét. Nem akarnak olyan országot hagyni a gyerekeikre, unokáikra, ahol nemcsak orvos, tanár nem lesz, de másmilyen szakember sem, akinek a tevékenysége nélkülözhetetlen. Nem akarnak olyan országot hagyni a gyerekeikre, unokáikra, amelyik csak azoknak működik, akik a pénzükkel vagy a kapcsolataikkal bármikor tudnak soronkívüliséget, VIP szobát intézni maguknak és a családjuknak.

A diákok visszafoglalják az iskolájukat, a tankönyveiket, a tanulmányaikat. Elegük lett abból, hogy az óvodák, iskolák már rég működésképtelenek lennének, ha a szülők nem küldenének be alapvető dolgokat. Elegük lett abból, hogy miközben az állami tankönyvek bontatlanul egy szekrény mélyén foglalják a helyet a leselejtezésig, a szüleik külön befizetéséből kell megvenni azokat a könyveket, amelyekből valóban a legeredményesebben megszerezhetik a tudást, felkészülhetnek a felvételire. És végképp elegük lett abból, hogy nem bízhatnak abban, ha becsületesen tanulnak, lesz állásuk, lakásuk, munkahelyük.

A pedagógusok, az oktatásban dolgozók visszafoglalják a szakmájukat. Elegük lett abból, hogy egyre kevesebb idejük jut a gyerekekre, hogy olyan mennyiségű értelmetlen feladatot rónak rájuk, amitől a kollégáik elmenekülnek a pályáról; vagy már be sem jönnek. Elegük lett abból, hogy olyan mennyiségű értelmetlen tananyagot kellene a diákjaik fejébe tömni, hogy azoknak lassan már élni sincs idejük. Elegük lett abból, hogy elvették a szakmai önállóságukat, hogy gyenge tankönyvek, mindent ellenőrizni akaró és előíró felsőbbség, napról napra nehezedő körülmények között lavírozva próbálják enyhíteni a rendszer okozta károkat. Hogy nem a helyi közösség kezében van a gyerekek oktatása, hogy nem a közösség dönthet a vezető személyéről, hanem egy elérhetetlen, számonkérhetetlen hatalom irányít mindent és mindenkit, elérhetetlen magasságokból.

Szakmai honfoglalás zajlik ma Magyarországon. És a szülők, a nagyszülők, a diákok, a szakmák: maga a társadalom. Végig kell vinni a honfoglalást, hogy olyan országban éljünk, ahol mindenkinek jut kenyér, munka, tető a feje fölé. Nem állhat le a honfoglalás mindaddig, amíg nem látszik mindenkinek, amiről Illyés Gyula írt, a „HAZA A MAGASBAN”.

Bán Mihály

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.