2022. december 9., péntek

EBBEN A CSATÁBAN NEM MATOLCSY ÁLL NYERÉSRE

24.HU
Szerzők: BAKA F. ZOLTÁN, SPIRK JÓZSEF, VITÉZ F. IBOLYA
2022.12.09.


A szerdai kormányülésen is szóba került Matolcsy György jegybankelnök nagy feltűnést keltett beszéde, amelyben erőteljesen bírálta a kormány gazdaságpolitikáját, válságkezelését, hibás döntéseit. Szerinte az unió sereghajtói közé csúszott vissza Magyarország. Bármilyen súlyos megállapításokat tett is a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, nem kapott komolyabb hangsúlyt az ügy, információink szerint az MNB-elnök beszédével kapcsolatban az volt az álláspont a kabinetben, hogy az infláció alakulása valójában nagyban függ a jegybanki monetáris politikától, ezért Matolcsy a megfogalmazott éles kritikával saját felelősségét próbálta preventív módon áttolni a kormányra. Orbánék azonban nem akarják tovább mérgesíteni a konfliktust, hanem, ahogy több esetben korábban is, a helyzet pacifikálására törekednek. A jegybankelnök hatéves hivatali ciklusának hátralévő részét Matolcsyval bekkelnék ki.

A dörgedelem váratlanul érkezett, még az MNB-ben sem volt mindenki felkészülve arra a beszédre, amit a jegybank elnöke hétfőn az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt prezentált. A beszéd közzétételét követően a jegybank folyosóin tárgyalták ki az ott dolgozók, hogy mi is következik Matolcsy váratlanul éles és kritikus gondolataiból. Az nem okozott meglepetést, hogy a jegybankelnök nekiment az ársapkáknak. Egyik forrásunk arra hívta fel a figyelmünket, hogy korábban más jegybanki vezetők is figyelmeztettek már ennek közgazdasági irracionalitására, például november vége felé Patai Mihály, a BÉT 50 kiadvány megjelenése apropóján rendezett konferencián fogalmazott úgy, hogy az ársapkákat ki kell vezetni, mert azok rövid távon működhetnek, de hosszú távon ellentmondásokat okozhatnak. Ám Matolcsy világvége-hangulatú nyilatkozatához képest ezek a figyelmeztetések jóval megértőbbek voltak, nem kérdőjelezték meg a kormány gazdaságpolitikájának hatékonyságát.

Maga a jegybankelnök sem először foglal állást a kormánnyal szemben, egyre erőteljesebben rótta fel a kormánynak, hogy „letért a helyes útról”, ami növekedési veszteséghez, a deficit emelkedéséhez, a felzárkózás lassulásához vezet. A kremlinológia mintájára létrejött nerológia kutatói már korábban felfigyeltek a különleges helyzetre, hogy az addig Orbán Viktor tántoríthatatlan szövetségesének tartott Matolcsy elkezdett „kiénekelni” az egyszólamúra hangolt kórusból...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.