2022. december 15., csütörtök

TÖBB MINT EZER INTÉZMÉNYBEN JELENT MÁR MEG AZ ELLENÁLLÁS – TÉRKÉPEN AZ ÖSSZES ŐSZI ISKOLAI DEMONSTRÁCIÓ

G7.HU
Szerző: PÁLOS MÁTÉ
2022.12.15.


Az idei tanévben eddig – a december 8-i sztrájknappal együtt – 312 településen mintegy ezer oktatási intézményben jelent meg a tiltakozás hangja. Pénteken iskolaigazgatókkal egyeztet a kormány, de a szakszervezetek nem kaptak meghívót.

Előzmények: Nem fulladt ki az ellenállás, december 8-án, a tanár-szakszervezetek és civil csoportok által szervezett sztrájknapon az elérhető legteljesebb, nem hivatalos adatok szerint több iskolai dolgozó lépett sztrájkba és döntött a polgári elégedetlenség mellett, mint a tanárkirúgások előtti sztrájknapon.

Egy fontos részlet: Miután az egyházi fenntartású iskolák korábban külön demonstrációt szerveztek, a budapesti Piarista Gimnázium 18 tanára a katekizmusra hivatkozva buzdított polgári engedetlenségre. (Arról, hogy az egyházi iskolák kiállása miért különösen fontos, és hogy a magyar oktatási rendszerben miért van kitüntetett pozíciója az egyházi szektornak, itt írtunk részletesen.)

Következmények: A szombati kormányülésen jelen volt a köznevelési államtitkár mellett a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is, aki később a Népszavának megerősítette, hogy pénteken szakmai egyeztetés lesz a kormány képviselő szereplők és iskolaigazgatók között. Az egyeztetésről többet nemt tudni, de sajtóértesülések szerint tankerületenként tíz pedagógust várnak az igazgatók mellett – viszont a két nagy pedagógus szakszervezetet nem hívták meg.

December 12-én hétfőn megszületett az elvi megállapodás az EU és a Magyar kormány között, ez pedig, a kormány korábbi közlései alapján, megnyitja a lehetőséget egy 21 százalékos tanári béremelésre. A miniszterelnökséget vezető miniszter erről azt mondta: ha január 1-étől hozzáfér Magyarország a kohéziós pénzekhez, akkor január 1-től megvalósul ez a béremelés.

Konfliktus: A szakszervezetek eddig legalább 45 százalékos béremelést követeltek. A 21 százalékos béremelést pedig nevetséges ajánlatnak nevezte a PDSZ korábban.

Összesítés:
hol tart most a tanárok tiltakozási hulláma? December 8-án 366 köznevelési intézményben volt valamilyen akció – az országban összesen mintegy 5800 oktatási intézmény van –, és legalább

- 595 dolgozó polgári elégedetlenségi akcióba, és

- 4821 dolgozó sztrájkba lépett.

- Az állami oktatási szektor intézményeit nézve is 10 százalék alatti az érintett intézmények száma.

Ez ez adat azonban csalóka, ugyanis eltünteti az intézmények közötti különbségeket: ha az ország összes gimnáziumában leállna az oktatás, akkor is azt látnánk, hogy csak az összes közoktatási intézmény mintegy 15 százaléka lenne érintett.

Érdemes megnézni ezért az adatokat gimnáziumokra szűkítve is: mintegy 60 állami gimnáziumban sztrájkoltak vagy engedetlenkedtek dolgozók december 8-án az országban, tehát az ilyen gimnáziumok durván közel egyötödében történt munkabeszüntetés vagy engedetlenségi akció. (Részletesebben elemeztük az adatokat itt.)

Térképen minden egyes intézmény, ahol megjelent az ellenállás hangja:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.