2023. február 23., csütörtök

BARKÓCZI BALÁZS: A MAGYAR KÖZOKTATÁS HÁTRAFELÉ HALAD

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2023.02.23.


Miközben az oktatás most a média érdeklődésének fókuszába került, arról nem beszélnek, hogy 12,1 százalék a korai iskolaelhagyók aránya, és a tanköteles gyerekek több mint tizede nem szerzett még végzettséget, és kihullott az oktatásból. Egyebek között erről beszélt a Klikk Tv Tíz című műsorában Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, a DK árnyékkormányának oktatási minisztere, a párt volt szóvivője. Azt is elmondta Bolgár Györgynek, hogy a diákok képzetlenek, a tanerő túlterhelt, és olyan embereket engednek ki a szakképzésből, akik tulajdonképpen még betanított munkásnak sem felelnek meg.


Barkóczi középiskolai magyar tanárként 12 évig a közoktatásban dolgozott, utána végezte el a politológiát Miskolcon. Jelenleg hobbiként filozófiát tanul és úgy gondolja, hogy oktatási árnyékminiszterként munkájában éppen azokat a tapasztalatokat tudja megjeleníteni, amelyeket ebben a 12 évben gyűjtött.

„A magyar közoktatás nagyon lassan halad, most már inkább hátrafelé” – vélte. Szerinte látni, hogy a központosított rendszer csődöt mondott, a Klikk hiába alakult át Klebelsberg Központtá (KK), tulajdonképpen most egy fentről lefelé irányuló szisztéma érvényesül. Mindig fent találják ki, hogy mit kell lent megcsinálni, illetve azzal szembesülnek az intézményvezetők, hogy mivel az iskola nem önálló gazdálkodó, ezért, ha betörik egy ablak, akkor is a KK-hoz kell fordulniuk. Egy konferencián az egyik budapesti gimnázium igazgatója mesélte el, hogy szeptember óta a tanári teakonyhában ráz a bojler és most kaptak ígéretet rá, hogy talán jövő hónapban megcsinálják, de van, ahol egy kiégett izzó lecserélésére is hónapokat kell várni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.