2023. február 28., kedd

FICÓVAL A RUSSZKIJ MIR VÁR RÁNK

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: SOLTÉSZ ÁRPÁD
2023.02.14.


Aki azt mondja, hogy a béke pártján áll, és nem szabad felfegyverezni Ukrajnát, mert akkor meghosszabbítjuk a háborút, pontosan tudja, mit beszél. Nem holmi hülyék szájából halljuk ezt. Hanem Robert Ficótól, aki fölöttébb rátermett politikai taktikus, és új szövetségesétől, aki mai mércével kivételes politikai stratéga: Orbán Viktor. Csak nem szabad félreérteni őket, és feltételezni, hogy Ukrajna és az ukránok békéjéről beszélnek.

Amikor Vlagyimir Putyin, Orbán Viktor vagy Robert Fico azt a szót ejti ki a száján, hogy „béke”, akkor a „russzkij mir”-t értik rajta, ami a Rozsdaette Horda nyelvén egyszerre jelenti az orosz békét és az orosz világot. Olyan állam ez, ahol a polgári lakosságot nem a hadsereg pusztítja, hanem a Kreml uralkodójának alárendelt helyi maffiák, az oligarchák, a rendőrség, a bürokratikus apparátus, a szegénység és az orosz életforma. Ezért volt még a „békés” Oroszországi Föderációban is lényegesen rövidebb a születéskor várható átlagos élettartam, mint bárhol Nyugaton.

Az orosz társadalom, amióta csak létezik, a gyengébbek elnyomásának elvére épül; ez a cári Oroszország és a Szovjetunió bukása után sem változott. Az élet a birodalomban zérus összegű játék. Itt bármit, vagyont vagy társadalmi státuszt csak valaki más rovására szerezhetünk.

Akinek nincs hatalma mások fölött, az tökéletesen tehetetlen. Még ha az orosz állampolgárnak vannak is ilyen-olyan formális jogai, semmiféle módja nincs, hogy ezeket a nagyobb hatalmúakkal szemben érvényesítse.

Az orosz társadalmi kultúra a mongol Arany Horda szilárd alapjain áll, amely csak a nyers, gyilkos erőt becsülte. Nem ismer fejlődést, csupán terjeszkedést. Létszükséglete a hódítás, rablás, fosztogatás, öldöklés. Ha egy vezető nem képes növelni a birodalmat és hazavinni a zsákmányt, akkor gyenge, le kell cserélni egy erősebbre és rátermettebbre. Világos és egyértelmű, mi az Oroszországi Föderáció becsvágya; csak az a kérdés, hogy képes-e megvalósítani...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.