2023. február 8., szerda

KI ÁRULJA A HAZÁT AKKUMULÁTOR ÜGYBEN?

MEHR LICHT BLOG
Szerző: THALER BALÁZS
2023.02.08.


A nyugati világnak jelentős, Kínától független akkumulátorgyártási kapacitásokra van szüksége, azonban bárki is húz ebből hasznot, nem látszik, hogy Magyarország miért lenne köztük.

A neoliberális világrend évtizedeken keresztül sulykolt alapvetése volt az ellátási láncok feldarabolása: a piac logikája szerint mindent ott kell gyártani, ahol azt a legolcsóbban lehet. Legyen szó ruháról, krumpliról vagy mikrocsipekről, a felelős cégvezetők és politikusok azok voltak, akik kiszerveztek mindent, amit csak lehetett.

Ez a világ azonban látványosan megrendült az elmúlt években:


a kínai-amerikai kapcsolatok megromlása, a CoVid-járvány és az ukrán háború rámutattak, hogy vannak stratégiai területek, ahol az alacsony költségnél fontosabb a kiszolgáltatottság elkerülése.

Nem baj, ha drágább a maszk, a chip vagy a tüzérségi lőszer, csak legyen.


Ilyen stratégiai terület az akkumulátorgyártás is. A gond csak az, hogy ezt a piacot jelentős részben kínai cégek dominálják: a két legnagyobb kínai gyártó a teljes piac több, mint 50%-át uralja. Nem véletlen, hogy az Egyesült Államok és az EU országai – többek közt Magyarország – sorra jelentik be újabb és újabb akkumulátorgyárak létesítését: az elmúlt másfél év alapján Amerika 2030-ra megtízszerezheti gyártókapacitásait, míg az EU 2031-re a világ legnagyobb előállítója lenne...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.