2023. március 7., kedd

„AZ ÚJ PEDAGÓGUS STÁTUSZTÖRVÉNY EGYFAJTA BOSSZÚ, VÁLASZUL A TILTAKOZÓ AKCIÓKRA, SZTRÁJKRA, ISKOLAI POLGÁRI ENGEDETLENSÉGRE”

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2023.03.06.


...Mint a Népszava megírta, a múlt héten közzétett jogszabálytervezetek szerint a BM a tantestületek szakmai önállóságát is korlátozná, nem dönthetnének például saját iskolájuk pedagógiai programjáról, szervezeti és működési szabályzatáról, az éves munkatervekről sem. Ugyanakkor az új köznevelési foglalkoztatotti jogviszonnyal a pedagógusok azért járnak jól a szaktárca szerint, mert a bérezésnél nem az életkort, szolgálati időt veszik majd figyelembe, hanem a teljesítmény, így gyorsabban lehet előre haladni az életpályán. Ehhez egy sávos bérrendszert is bevezetnének, például egy Pedagógus I. kategóriában dolgozó tanár fizetése bruttó 410 ezer forinttól 1 millió 65 ezer forintig terjedhet, a teljesítményétől függően.

A PSZ alelnöke rámutatott: a sávos bérezés nagyban függ majd a tankerületi központok költségvetésétől is, így Totyik Tamás szerint valószínűbb, hogy a pedagógusok többsége a törvényben meghatározott minimális, vagy ahhoz közeli összeget fog kapni. Emellett az érdekvédő arra is felhívta a figyelmet, bármilyen bérrendezést is tervez a kormány, ahhoz egyáltalán nem lett volna szükség a közalkalmazotti jogviszony megszüntetésére, az új státusztörvény célja egyértelműen a munkavállalói jogok korlátozása:

a köznevelési foglalkoztatotti jogviszony sokkal gyengébb jogi védelmet nyújt, mint a közalkalmazotti törvény, az elbocsátások is egyszerűbbé válhatnak.

Ebbe az irányba mutatnak a törvénytervezet következő elemei:

- A felmentési idő maximum nyolc hónapról hatvan napra csökken;

- Négy hónapról hat hónapra emelkedik a próbaidő időszaka, ami alatt indoklás nélkül el lehet bocsátani a munkavállalót;

- A pedagógusok ellen indítható fegyelmi eljárás és fegyelmi büntetés újraszabályozása: eljárás indítható, ha a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyból eredő kötelességeit szándékosan vagy “súlyos gondatlansággal” megszegi (ilyen lehet akár a polgári engedetlenségi akció is – a szerk). Fegyelmi büntetés fokozatai: megrovás, havi illetmény hat hónapra szóló, legfeljebb 20 százalékos csökkentése, vezetői megbízás visszavonása, elbocsátás.

- Új, részletes szabályok a csoportos létszámleépítés feltételeiről, megtervezéséről, végrehajtásáról...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.