2023. április 5., szerda

TAVALY TÖBB 14 ÉV ALATTI GYEREK KÖVETETT EL SZEXUÁLIS ERŐSZAKOT, MINT FIATALKORÚ

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2023.04.05.


2022-ben sem a fiatal-, sem a felnőttkorú bűnelkövetők száma nem nőtt olyan mértékben, mint a gyerekkorúaké: a számuk egy év alatt 33 százalékkal lett több. Tavaly több gyerekkorú követett el szexuális erőszakot, mint fiatalkorú, de a legtöbb ismert bűncselekménytípusnál is egyértelmű növekedés látszik. Sárik Eszter kriminológus szerint még nem lehet tendenciáról beszélni, az egyszeri kiugró adat mögött állhat akár a korosztályra irányuló nagyobb figyelem, a koronavírus-járvány utóhatása, vagy az egyre agresszívabb közbeszéd is. Ha pedig hosszú távon folytatódik ez a tendencia, számolni kell a visszaeső bűnözők számának növekedésével.


„Életveszélyesen megszúrta iskolatársát egy fiatal lány Debrecenben”, „Tinédzser fiú szúrt meg egy intézkedő rendőrt”, „Meghalt az a 18 éves fiú, akit a hétvégén késeltek meg a budapesti Deák téren”, az elkövető egy 18 éves fiatal volt.

Az utóbbi időben többször is írtunk olyan esetekről, amikor tinédzserek támadtak meg valakit. Bár ezek alapján úgy tűnhet, hogy az utóbbi időben több fiatalkorú követett el bűncselekményt, a Magyar Hang oldalán nemrégen megjelent cikk szerint inkább a gyerekkorú bűnelkövetők száma növekedett. 2022-ben sem a fiatal-, sem a felnőttkorú elkövetők száma nem nőtt olyan mértékben, mint a gyerekkorúaké. A számuk egy év alatt 33 százalékkal lett több.

Természetesen itt még tendenciákról nem érdemes beszélni, de akkor is kiugró adatról van szó. A részletesebb statisztikákat és annak lehetséges magyarázatait Sárik Eszterrel, az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársával elemeztük...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.