2023. július 15., szombat

CSAK EGY MESEKÖNYVRŐL AKARTAK BESZÉLGETNI, DE NAPOKIG GYOMORGÖRCSÜK VOLT

TELEX
Szerző: LENGYEL-SZABÓ PÉTER
2023.07.15.


Az elmúlt napokban

hatszor festettek át egy padot a Ferencvárosban, mert szivárványszínű lett,

- 12 millióra büntettek meg egy könyvhálózatot, mert nem volt lefóliázva az egyik, homoszexualitást megjelenítő könyvük,

- 38 ország adott ki egy közös nyilatkozatot amiatt, mert szerintük a magyar jogszabályok hozzájárulnak az LMBTQ-emberek megbélyegzéséhez.

Ebben a környezetben, a szombat délutáni Pride-felvonulás előtt egy nappal tartott egy közös eseményt a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Pride. Az esemény címe pedig ez volt: Meseország mindenkié – Érzékenyítő foglalkozás a mese erejével.

A könyv

A Labrisz által kiadott Meseország mindenkié az a mesekönyv, ami modern gyerekmeséken keresztül az LMBTQ-témák mellett más, hátrányos helyzetű csoportokat is megjelenít: például a romákat vagy a szenvedélybeteg szülők mellett felnövő gyerekeket.

A könyvet Dúró Dóra ledarálta, ezután sorsa politikai kérdéssé vált, majd Orbán Viktor is ellene foglalt állást (eredetileg innen származik az elhíresült „Hagyják békén a gyerekeinket!” mondata).

A mesekönyv változó intenzitással, de lassan három éve folyamatosan beszédtéma – akár a politika miatt, akár egy, a mesékből megrendezett bécsi előadás miatt, most pedig a Labrisz Egyesület workshopja miatt.

A péntek délutáni esemény célja az volt, hogy megmutassák, „hogyan lehet tabuk nélkül, például egy mesén keresztül bevinni az LMBTQ+ témát az iskolába”, megmagyarázni akár már egy alsós diák számára, mit jelent a másság és az elfogadás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.