2023. július 15., szombat

TÓTH TÜNDE: SZAKSZERVEZETEK NÉLKÜL NEM LESZ ÉRDEMI VÁLTOZÁS

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.07.15.


Tóth Tünde fizikusként indult, amit fizikatanári pályára váltott. A fiatal pedagógus 2023. május 20. óta a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. Mint mondta, „az első tanév munkavállalóként megélt tapasztalata alapján döntöttem el, hogyha a munkakörülményeimben és az oktatásban is érdemi változást szeretnék elérni, a diákjaim helyzetén is szeretnék javítani, ezt leghatékonyabban és igazán eredményesen akkor tehetem meg, ha belépek a szakszervezetbe, és igyekszem annak minél aktívabb tagja lenni.” A célja, hogy mindenkinek segítsen tudatos munkavállalóvá válni.


Ahhoz, hogy megismerjük, kérem, mondjon néhány ön által is fontosnak tartott dolgot önmagáról!

Kőbányán dolgoztam a Harmat Általános Iskolában fizika szakos tanárként. Még egy pár hónapig – decemberig – 29 éves vagyok, és jó néhány éve Budapesten élek. Egyébként Szegeden születtem, a családom nagy része még mindig ott él. Nekem még nincs saját gyermekem, legalább az ő oktatása miatt még nem kell aggódnom.

Fizikatanárként – manapság ritka, mint a fehér holló –, mit tapasztalt a szaktárgya oktatásával kapcsolatban?

Nekem a fizika nagy szerelmem, eredetileg fizikusként indultam, fizikusi végzettségem is van. Utána végeztem el a tanárképzést, és a gyakorlat, amikor először kerültem gyerekek közé, annyira megfogott, hogy utána nem tudtam nemet mondani az iskolának és a tanításnak. Fizikát tanító tanárként személyes tapasztalatom az – persze, ez iskolánként változó lehet –, hogy a szertárak többsége nem felel meg a XXI. századi követelményeknek. Gondolom, nemcsak a fizikánál, hanem az összes többi szakos tárgynál azon múlik a kísérletek, demonstrációk sikere, hogy a pedagógus mennyire kreatív, és hogyan tudja ezt egyszerű házi eszközökből megoldani. Nem mindig lehet támaszkodni egy szertár felszereltségére...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.