2023. augusztus 7., hétfő

DEMETER SZILÁRD MEGÍRTA, HOGYAN VÁLT AZZÁ, AMI ELLEN KÜZDENI AKART

TELEX
Szerző: WEILER VILMOS
2023.08.07.


„Rólam szokás azt állítani, hogy »kultúrharcot« folytatok. Ilyen értelemben igen. Védem, védjük azt, ami a miénk” – szögezi le egy ponton Demeter Szilárd a nemrég megjelent, A valahol szabadsága című könyvében. A kötet pedig nagyjából ezt a három mondatot fejti ki, ahogy Demeter pontokba szedve vázolja fel, mit gondol a világról, mintegy szellemi hátteret húzva a kultúrpolitikai döntései és a politikai szerepvállalása mögé.


A könyv ajánlójában a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, a fideszes kultúrpolitika meghatározó alakja ezt vállalja: „a pesszimisták szerint épp a nyugati civilizáció és kultúra végnapjait éljük. Nem tudom, hogy ez bekövetkezik-e, vagy hogy mi következik egyáltalán. De ha igazuk lesz, és tényleg összedől ez az egész miskulancia, akkor nem tudok annál értelmesebb választ, mint hogy az apokalipszis kertésze legyek.” A kiadó ezt ezzel toldja meg: szerintük a könyv megmutatja, hogyan kell magyarul nézni a világra (így: hittel, erővel, humorral, mélységgel). Azt is írják: „a kertész megtette dolgát, rajtunk is múlik, hogy fel tudunk-e kapaszkodni traktorára”.

Mi felkapaszkodtunk.

A megveszekedett orbánista

Demeter az elmúlt években olyan kijelentésekkel került be a nyilvánosságba, amelyek szerint:

- megveszekedett orbánistának tartja magát;


- mindegy, hogy a művész fideszes vagy ellenzéki, csak azt üzeni, hogy „ha szar a műved, nem tudok rá támogatást adni”;

- szerinte túl sok komolyzenei intézmény, kőszínház és független színház van az országban;


Ez utóbbi kijelentése kormányzati körökben sem aratott osztatlan sikert, mire a publicisztikáját visszavonta, de bocsánatot nem kért. A véleménye mindenesetre nemzetközi ismertséget hozott neki, sokan elhatárolódtak tőle, mások pedig felvetették, hogy egyszerűen felvállalhatná már, hogy náci.

Ez utóbbit nem tette meg, és a nagy vihart kavaró kijelentése után közel három évvel könyvben foglalta össze, mit gondol a világról. A kötetet a Schmidt Máriához kötődő XXI. Század Intézet adta ki egy olyan sorozat részeként, amelyben korábban Deák Dániel, Schmidt Mária és G. Fodor Gábor is írtak. Mi most elolvastuk a könyvet, hogy megtudjuk, a kormányzati kultúrpolitika mögött milyen gondolatok vannak...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.