2023. augusztus 7., hétfő

EGY MÉRGEZÉSBEN ELHUNYT KUTYA HALÁLA LEPLEZI LE ORBÁN VAJDASÁGI ÜZELMEIT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.08.06.


Elkeseredett levelet írt egy vajdasági olvasó, aki az Orbán-kormányt hibáztatja a kutyája halála miatt. Morzsi 10 éves volt, és aflatoxin mérgezésben halt meg, amit állítása szerint a Szabadkától nem messze található csantavéri Gebi Kft. kutyaeledele okozott. A kutya halála és az Orbán-kormány közötti kapcsolatot a Prosperitati Alapítvány adja, amely a kutyaeledelt gyártó cégnek és a cégtulajdonos család tagjainak összesen 1 milliárd dináros (8,7 millió euró) támogatást adott a magyar adófizetők pénzéből. Az eset rávilágít, 
mit művel az Orbán-rezsim titokban a Vajdaságban.

A Morzsi halálával kapcsolatos szakmai vitát nem mi fogjuk eldönteni, mi annyit tudunk, amit a kutya tulajdonosa leírt, hogy a kutyája azután pusztult el, hogy a Gebi Kft. eledelét adta neki, és a szervezetében a máját megkárosító aflatoxint találtak, ami vélhetően a Gebi kutyaeledeléből származott. Illetve azt tudjuk, hogy egy szerbiai menhely tulajdonosa a Facebookon kiposztolta, hogy több kutya halála után bevizsgáltatta a Gebi Kft. kutyaeledelét, amely sokszoros aflatoxin értéket mutatott. Minden kutyája májbeteg, minden 7. napon vérképet készítenek róluk a kezelőorvosok.

A szerb menhely tulajdonosa a Facebook oldalán ezt írta: „A menhelyemen a kutyákat aflatoxin mérgezte meg, amelyet a Cantavirból származó Gebi doo által gyártott OZZY DOG tápban találtak, ami a kutyák halálához vezetett.” A Gebi Kft. nem ismeri el a felelősségét, s a közösségi oldalakon megjelent valamennyi panaszért a kutyamenhely tulajdonosát okolja, mert ő volt az egyetlen, aki a céghez fordult kártérítés miatt. Ezért a kutyák halála után a gyártó cég fenyegeti a menhely vezetőjét. Teheti, mert az érintettek szerint a pénzügyi támogatás mellett politikai védelmet is élvez.

Morzsi gazdája, aki Orbán Viktor és a szerb kormány közötti szoros kapcsolat miatt nem meri nyilvánosan vállalni a nevét, azt állítja, hogy a cég nem áll szóba az elhunyt kutyák tulajdonosaival, a menhely tulajdonosát is a magas kormányzati kapcsolataival és bírósággal fenyegette meg. A szerb sajtó olyan, mint a magyar, ezért nem is tudják tájékoztatni a kutyatulajdonosokat a veszélyről. Mint mondja, „a nyugatbarátnak nevezett szerb sajtó meg végképp nem ír róla, mert a magyarok bántása ‘nacionalizmus’ lenne. Sehol nem lesz figyelmeztetés, hogy tudjanak róla az emberek”.

Egy ilyen esetről be kell számolnia a sajtónak, a Gebinek pedig mind a nyilvánosság, mind a szakmai ellenőrzés és vizsgálat elé oda kell állnia. Nem rejtőzhet el, és nem fenyegethet senkit. Mi azért merjük leírni a kutyatulajdonosok vádjait, mert az állatmenhely vezetője nyilvánosságra hozta a kutyákról készült orvosi vizsgálatok és a Gebi Kft. eledeléről készült vizsgálat eredményeit. Ezeknek a dokumentumoknak a fénymásolatai a birtokunkban vannak. Ezekre nem válasz az állatmenhely vezetőjének megfenyegetése.

Az is elfogadhatatlan, hogy a magyar közpénzekből krőzus gazdag cég nem fizeti meg az általa okozott kárt a tulajdonosoknak, és nem vonja ki a forgalomból a gyanússá vált termékét.

Az ügy önmagában is elképesztő, de sokkal több van mögötte, mint ami látszik. Nem véletlen, hogy Morzsi gazdája a magyar adófizetőket és az Orbán-kormányt hibáztatja, mert a kutya halála jelképes is: a magyar közpénzekből adott támogatások így tesznek tönkre és pusztítanak el mindent a Vajdaságban, az emberi kapcsolatoktól kezdve a választói szabadságon át a szolgáltatások romlásáig. Az a pénz, amit Orbán ad, nem a fejlődést, hanem a szavazatszerzést szolgálja a szerb és a magyar választásokon, és néhány tucat fideszes-emvéeszes család meggazdagodását jelenti...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.