2023. augusztus 7., hétfő

SZENT-IVÁNYI ISTVÁN: AZ ORBÁN-KORMÁNY SZAVAZATOKÉRT CSERÉBE, ÁTVILÁGÍTÁS NÉLKÜL ADOTT EMBEREKNEK MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT

HÍRKLIKK / HÍRTV
Szerző: HÍRKLIKK
2023.08.07.


Orbán Egyesült Államokkal szembeni ellenséges megnyilvánulásai már a 2010-es években megvoltak, a mostani intézkedés gyökerei odáig nyúlnak vissza – mondta Szent-Iványi István külpolitikai szakértő, volt nagykövet a Klikk TV Mélyvíz című műsorában. Nem volt felhőtlen még a Trump-adminisztráció ideje alatt sem a kapcsolat, mert akkor is voltak kritikus hangok – tette hozzá. Újabb jelenség, hogy a háború óta érzékenyebben reagál mindenki a magyarok külön utas politikájára és láthatóan ez már biztonsági kérdéssé vált.


Itt volt Finnország, aztán már csak Svédország NATO-csatlakozásának akadályoztatása magyar részről és az egyre erősebb Nyugat-, sőt Amerika-ellenes retorika – fejtette ki Szent-Iványi István. „Ennek az egyik jele volt a tusványosi beszéd, amelyben Orbán Viktor az Egyesült Államok és Kína vitájában egyértelműen Kína mellé állt. Az Egyesült Államokat rótta meg, hogy nem engedi át a világ vezető hatalmának szerepét.”

Annak idején a vízumkényszer eltörlése egy nagyon komoly és hosszú menet volt – mondta a szakértő, aki ebben a folyamatban még államtitkárként részt vett. „Arra nagyon vigyáz az USA, hogy kinek adja meg a vízummentességet és nagy sikere volt Magyarországnak, hogy bekerült a világ azon negyven országa közé, amelynek elektronikus engedélyeztetési rendszere van – ez az ESTA-rendszer. Akinek nincs kockázata, annak egy-két napon belül visszajön az engedély és utazhat, ráadásul a magyarok két évre kapták meg korlátlan beutazással.”

Ami összefügg Orbánnal és a könnyített állampolgárság megadásával az az, hogy nagyon sok visszaélés történt, amit az Egyesült Államok már a 2010-es évek elejétől szóvá tett – mutatott rá Szent-Iványi István. Nagyon sok nem magyar, csak magyar útlevéllel rendelkező bűnöző, kémgyanús vagy szankció alá eső ember közvetlen hozzátartozói jelentek meg az országban. Az évek óta tartó konfliktus eljutott odáig, hogy két évvel ezelőtt bevezették azt – ami teljesen speciális –, hogy az ESTA-rendszerből kizárták azokat, akik nem a mai Magyarország területén születtek. „Sorozatban lepleződtek le ilyen ügyek, és erre mondja azt a magyar kormány, hogy amikor jelzést kaptak, akkor megvonták ezektől az útlevelet. És valóban, időnként a Magyar Közlönyben megjelent, hogy Novák Katalin hány embernek vonta vissza az állampolgárságát, ezek mind ilyen esetek voltak. Általában nem magyar nevek voltak köztük.”

Szent-Iványi István arról is beszélt, hogy amikor elindultak tárgyalások és az Egyesült Államok kérte, hogy hozzáférhessen bizonyos okmányokhoz, állítólag a magyar kormány többféle engedményt tett és azt biztosította volna az amerikaiaknak, hogy kérdéses esetekben minden rendelkezésre álló információt megad, de ezzel nem elégedtek meg és tulajdonképpen a tárgyalások közepette született a döntés. A szigorítás lényege, hogy csak egy évre érvényes az ESTA és csak egy beutazásra – emlékeztetett.

Ez egy politikai üzenet

„Azt gondolom, túl azon, hogy a magyar kormány nem működött igazán együtt ebben a kérdésben sem, ebben benne van a kormánypárti sajtó folyamatos gyalázkodása a svéd NATO-csatlakozással kapcsolatban és Magyarország rendkívül ambivalens, kétarcú viszonyulása.”

A döntés egyébként már régebben megszületett, régóta kiszivárgott, hogy a tárgyalásokon többször említették azt is, ha nem lesz megállapodás, lekerülhetünk teljesen az ESTA-ról és visszajöhet a vízumkényszeres rendszer, ami nagyon sok időbe és pénzbe kerül.

Megalázó, hogy a 40 ország közül csak Magyarországgal szemben korlátozzák az ESTA-t


Olyan módon zajlott a kettős állampolgárság megadása, hogy érdemi átvilágítás nem történt, több, mint 900 ezer emberről a magyar állam nem rendelkezik komoly adatokkal, ezért nem is tud milyen adatokat átadni, ha erre kérik, csak az alapadatokat – mondta Szent-Iványi István. Hozzátette, kereskedelem is zajlott ezekkel a papírokkal és Semjén Zsolt is azt mondta, az a cél, hogy minél többen jöjjenek és szavazzanak, sőt, a nagykövetek se kukacoskodjanak. A konzulátusok feladata volt, hogy rávegyék az embereket a szavazásra – hívta fel a figyelmet.

A Klikk TV műsorát itt nézhetik meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.