2023. augusztus 7., hétfő

ORBÁN SZERINT NEM ÉPÜL KÍNAI VEGYIANYAG-ELOSZTÓ. KÖZBEN A BERUHÁZÁS IRATAIT AZÉRT TITKOLJA A KORMÁNY, MERT DÖNTÉST KÉSZÍTENEK ELŐ

DIREKT36 / TELEX
Szerzők: PANYI SZABOLCS, MARTON KAMILLA
2023.08.07.


„A felvetés komolytalan, ilyen vegyi elosztóüzem nem fog épülni. Emiatt ön nyugodtan aludhat” – reagált Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben egy ellenzéki kérdésre július 3-án, miután a Direkt36 kormányzati dokumentumok alapján megírta: Budapest XXIII. kerületében, Soroksáron, illetve Záhonyban egy olyan kínai vasúti vegyianyag-elosztó jöhet létre, amin keresztül Kína nemcsak Magyarország, hanem egész Európa akkumulátorgyárait és vegyi üzemeit el tudná látni különféle vegyianyagokkal. (A Direkt36 cikkében és a megszerzett iratokban „üzem” építéséről nem volt szó, a projekt kínai vegyi anyagok vasúti szállításáról és logisztikájáról szól.)

A kormány tehát a nyilvános kommunikációban határozottan tagadja a kiszivárgott terveket. Közben azonban a Direkt36 egyik megkeresésére pont olyan választ adott a kormány, ami arra utal, hogy mégiscsak történtek előkészületek az ügyben.

A korábbi cikkünkben szerepelt, hogy az egyik kiszivárgott irat szerint Rogán Antal, a projektben illetékes Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője 2023 februárjában támogató levelet írt a kínai félnek. Amikor egy közérdekű adatigénylés keretében megpróbáltuk kikérni a kabinetirodától ezt a levelet (és ezzel kapcsolatos más iratokat), akkor Rogán minisztériuma arra hivatkozva utasította ennek kiadását, hogy „döntés megalapozását szolgáló adatról” van szó. Tehát nem tagadták, hogy lenne ilyen levél, hanem épp arra hivatkozva titkolják, hogy a nyilvánosságra hozatala akadályozná őket a munkában.

A Direkt36 a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével pert indít az iratok nyilvánosságáért.

A kínai vasúti vegyianyag-elosztó projektről szóló döntés a Direkt36 birtokába került kormányzati iratok szerint már tavasszal megszületett, és az iratok arra is utaltak, hogy a hivatalos megállapodást a magyar és kínai felek 2023 szeptemberében tervezik megkötni. Az általunk megszerzett, a Miniszterelnöki Kabinetirodán készült dokumentumok a Kína – Európa Vegyianyag Kereskedelem Duális HUB Központ néven hivatkozott vasúti projektről továbbá azt írták, hogy Kína akár évi 2 millió egységkonténernyi vegyianyagot is Európába tudna küldeni vasúton. Az ezeket fogadó logisztikai központ egyik helyszínül egy olyan soroksári helyszínt szemeltek ki, ami lakóövezetek közvetlen szomszédságában van, és aminek kapacitása mindössze évi 230 ezer egységkonténer 2021-ben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.