2023. december 16., szombat

IVÁNYI GÁBOR: OLYAN ORSZÁGBAN SZERETNÉK ÉLNI, AHOL NEM HALNAK MEG AZ UTCÁN EMBEREK

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2023.12.16.


Ha nem dolgozunk azon, hogy odafigyeljenek a többiekre, akkor újra az embertelenség veszi át az uralmat ezen a világon. Egyebek között ezt mondta Iványi Gábor lelkész az MSZP székházában tartott „Európai Szocialisták egy jobb életért – A munkavállalók ereje” című konferencia egyik kerekasztal-beszélgetésén. Az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke beszélt a szegénységről, a hajléktalanságról és a szegények felemeléséről is.

Iványi Gábor azzal kezdte, nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy „itt lehetek azokkal, akiknek hozzám hasonlóan bal oldalon dobog a szívük”. Aztán egy történettel válaszolt a kerekasztal-beszélgetés moderátora, Harangozó Gábor – az MSZP alelnöke – kérdéseire: Mit kellene tennie az államnak, hogy jobb esélyeik legyenek a rászorulóknak? Van-e még Magyarországon szolidaritás? Az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke felidézte, hogy a Horváth Mihály téri templom elől eltűnt a padon fekvő Jézus-szobor. „Arra gondoltam, a kereszt: igen, a padon fekvő hajléktalan: nem” – mondta és tragikomikusnak nevezte a jelenséget. Emlékeztetett rá, hogy Budapesten 2018-ban, az Alaptörvény-módosítás idején megpróbálták száműzni a hajléktalanokat a belvárosi padokról. „Én se örülök, hogy a hajléktalanok az utcán kénytelenek lakni, az utcán kénytelenek meghalni. Egy olyan országban szeretnék élni, ahol legalább nem az utcán halnak meg emberek” – fogalmazott Iványi Gábor.

Majd azzal folytatta, „higgyétek el, nem kívánnak sokat a szegények. Nincsenek nagy álmaik”. Szerinte „valami kis alapvető boldogsághoz szeretnének jutni” a rászorulók. Hozzátette, szerencse kérdése is, hogy ki tartozik a szegények közé és nem csak munkanélküliekről, földdel nem rendelkezőkről, hanem a gyerekekről és a nőkről is szó van ilyenkor. „Őket is a veszélyeztetettek közé szoktuk sorolni, pedig erősebbek és alkalmasabbak is számos feladatra, mint mi. Örülök is, hogy a párt listáját egy nő vezeti az uniós választásokon” – célzott Tüttő Kata személyére, aki az MSZP EP-listavezetője.

A lelkész elképesztőnek tartja, hogy Magyarországon intézkedéseket és törvényeket hoznak a szegények ellen, hecckampány folyik ellenük. Eközben „elárasztják hajléktalanokkal a kerületeket”, mert egy fővel sincsenek többen, mint 20 évvel ezelőtt. „Vannak emberek, akik nem tudnak megkapaszkodni, de ők is társaink ezen az úton. Egy államnak az erejét, egy országnak a méltóságát valójában az mutatja, hogy mit tesz azokkal, akik nem tudnak gondoskodni magukról” – hívta fel a figyelmet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.