2023. december 16., szombat

ORBÁN ÉS VUČIĆ EGYMÁSTÓL TANULNAK, A VAJDASÁGBAN MÁR KÖZÖS A KLIENSI HÁLÓZATUK

444.HU
Szerző: KOLOZSI ÁDÁM
2023.12.16.



- Vasárnap megint előrehozott választásokon akarja megerősíteni pártja hatalmát Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke.

- A szerb ellenzék most vagy soha hangulatban van, de a közvélemény-kutatások szerint ezúttal sincs túl sok esélyük. Miben bízhatnak mégis?

- Ma már Vučić Orbán legközelebbi szövetségese, a szerb kormány újrázását magyar kormányközeli aktivisták is segítik. Mi áll a barátságuk mögött?

- A Vajdasági Magyar Szövetség klientúrarendszerét Orbán és Vučić együtt működteti és használja, a helyi magyar ellenzék teljesen elsorvadt, a magyarság drámai fogyása ellenére.

- Magyar-szerb viszony, geopolitika, autoriter együttműködések: választás előtti interjú Srđan 
Cvijić-tyel, a Belgrade Centre for Security Policy nemzetközi tanácsadó bizottságának elnökével

Miközben Magyarországon szuverenitásvédelmi törvényt hoztak, Lázár János miniszter magyarországi aktivistákat küld Szerbiába a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) kampányához, Vučićot és a szerb kormányt is támogatva. Mi az ő szerepük a szerb választásokon?

Ugyanaz, mint a magyar választások előtt, amikor a VMSZ és a Fidesz képviselői lobbiznak, hogy a kettős állampolgárok Orbán Viktor pártjára szavazzanak. Még a szavazólapokat is úgy osztogatták, ami az egész folyamat törvényességét is komolyan megkérdőjelezi. Klasszikus kölcsönügyletről van szó, az egész Orbán-Vučić kapcsolatnak általában is ez a lényege. A szerb uralkodó rezsim segít Orbánnak, hogy a legtöbb szavazatot kapja, és aztán ugyanez történik fordított szereposztásban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.