2024. január 11., csütörtök

MEGÉRHETI IDÉN BETÁRAZNI ARANYBÓL AKKOR IS, HA NEM SZÁMÍTUNK VILÁGVÉGÉRE

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2024.01.11.


Az elmúlt időszakban érdemben drágult az arany és az ezüst is. 2024 viszonylag bizonytalan évnek tűnik, és a szakemberek szerint ha erősebb lesz a világgazdasági megtorpanás, akkor az ilyenkor szárnyaló arany mentheti meg a portfóliókat. Ha pedig jobb éve lesz a világgazdaságnak, akkor is jók lehetnek a nemesfém-befektetések, ám ebben az esetben érdemes növekedésérzékeny fajtákat is venni, elsősorban ezüstöt és platinát. A jegybankok tömeges aranyvásárlásai évek óta tolják fel az arany árát, a trend idén is folytatódhat.


Szépen menetelt mostanában felfelé az arany ára, január elején már elérte az unciánkénti 2050 dollárt is. Három hónappal korábban még csak 1860 dollár volt ugyanez a jegyzés, sőt, ha hosszabb időtávot nézünk, akkor a Covid és az orosz–ukrán háború intenzív szakasza előtt (vagyis úgy nagyjából négy éve) még csak 1300 dollárnál tartott az ár. Az aranyat, mint befektetést, szokásos év eleji gyűjtésünkben szakértőink is ajánlották, ebben a cikkben azt mutatjuk be, miért várhat rá erős év, és milyen forgatókönyvek esetén hogyan érdemes fémekbe fektetni.

Menekülőeszköz

Az arany amolyan klasszikus defenzív eszköz. Ha rendben mennek a dolgok a világban, könnyű elfelejteni, mert akkor lehet cégekbe, vagyis részvényekbe, vállalati kötvényekbe, vagy akár ingatlanokba is fektetni. Ha azonban jön a córesz, ha megérkezik a gazdasági visszaesés, felbukkan az infláció, ha geopolitikai feszültségek éleződnek, akkor megint ott az örök lehetőség, vagyis a menekülés a több ezer éves múlttal bíró értékmegőrzőbe.

Akkor az aranybefektető az az embertípus, aki állandóan annak drukkol, hogy legyen válság és háborúk, mert akkor keres jobban?

Nem, egyáltalán nem, legalábbis Juhász Gergely, a befektetési arany kereskedelmével foglalkozó Conclude Zrt. vezérigazgatója, egyben a fizikai nemesfémek tárolását végző Goldtresor alapítója szerint nem ez a jellemző.

A világ északnyugati felében élő európai és amerikai befektetők jellemzően nem kizárólag aranyat tartanak a portfólióikban akkor sem, ha az óvatosabb fajtába tartoznak. Így a befektetéseikben is a pozitív hírekre értékelődnek fel főleg az eszközök, az aranynak elsősorban olyan szerepe van, hogy biztonságot ad, a nagy esések idejére védekező eszköz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.