2024. március 18., hétfő

AKI DEKLARÁLTAN ILLIBERÁLIS RENDSZERT ÉPÍT, NE CSODÁLKOZZON, HA NEM TARTJÁK A DEMOKRÁCIA HÍVÉNEK

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2024.03.18.


Nyugaton az illiberális rendszert olybá veszik, mint ahol nincs demokrácia, s miután Orbán 2014 óta maga állítja, hogy illiberális államot épít, ezért nincs mit csodálkoznia, ha azt mondják róla, nem akar demokráciát – fejtette ki Szentpéteri Nagy Richard. Az alkotmányjogász, politológus szerint éppen ezért hiába sejteti Orbán a demokrácia bizonyítékaként, hogy szabad és tiszta választások vannak napjainkban Magyarországon. Ráadásul még csak nincsenek is: a választás néhány eleme a mindenkori kormánynak kedvez, mások a mindenkori nagy pártnak a kicsikkel szemben, illetve a mindenkori jobboldalnak a baloldallal szemben, azaz „a pálya nem lejt, hanem egyenesen függőleges a Fidesz javára”. A választás a demokráciához tartozik, ám miután ami nálunk van, az nem demokrácia, ezért talán jobb is lenne, ha nem lennének választások – fejtegetett egy meglehetősen unortodox gondolatot Szentpéteri.


„Magyarországon nagyon nehéz választást nyerni, Magyarországon nagyon nagy politikai küzdelmek zajlanak, ami a demokráciának a bizonyítéka” – mondta Orbán Viktor a napokban az M1 – elvben – közszolgálati televíziónak adott, interjúnak álcázott propagandaelőadásában. Ezúttal tulajdonképpen legalább félig igazat mondott, hiszen az ellenzéknek, az őt leváltani kívánó erőknek tényleg pokoli nehéz választást nyerni. Nem úgy a Fidesznek, amely 2010 óta úgy módosítgatta a választási törvényt, a szabályokat, hogy maximálisan az ő céljait szolgálja. De jól látjuk-e a helyzetet, amikor azt állítjuk, hogy Orbán számára egyáltalán nem pokoli nehéz nyerni a választásokon. Szentpéteri Nagy Richardot kerestük meg a kérdéseinkkel.

Az alkotmányjogász, politológus egy „kiselőadással” indított: azt magyarázta, hogy egyfelől a demokrácia a nép uralmát jelenti ugyan, de a gyakorlatban a többség uralmát fedi. Van ugyanakkor a liberalizmus, a személyes szabadság, a piacgazdaság, az emberek morális egyenlősége, és az emberi jogok. Ma a Nyugaton a liberális demokráciát, az alkotmányos demokráciát azonosan kezelik. Így azután az illiberálist olybá veszik, mintha nem is lenne demokrácia...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.