2024. március 19., kedd

KIK A POLGÁRMESTERJELÖLTEK A 49 LEGNAGYOBB TELEPÜLÉSEN?

SZABAD EURÓPA
Szerző: KERÉNYI GYÖRGY
2024.03.19.


Egy hónappal a kampányidőszak hivatalos megkezdése előtt táblázatba foglaltuk a 25 megyei jogú város és a 23 fővárosi kerület vezetéséért, valamint a budapesti főpolgármesterségért versenybe szálló jelölteket. Három és fél millió ember él ezeken a településeken.


A legtöbb településen már a nyilvánosság elé álltak a jelöltek, illetve jelölőszervezeteik. A lista természetesen még változhat, új jelöltek is lesznek a jelöltállítás hivatalos lezárulta, április 20. előtt, és utána is lehetséges visszalépés. (Például a budapesti XVII. kerületben, Rákosmentén most még egy MSZP-s és egy momentumos jelölt áll egymással szemben, de előválasztásról nem tudunk.)

A jelölőszervezetek főleg pártok, de sok helyen civil szervezetek jelölnek. Olyan települések is vannak, ahol több párt közösen indít valakit – ami nem ugyanaz, mint amikor több párt áll be egyikük (vagy más szervezet) jelöltje mögé támogatóként.

Ellenzéki előválasztás egyelőre kevés helyen várható: Győrben (ahol egy fontos ellenzéki jelölt nem indulna) és Budapesten

- az V. kerületben,
- a XII. kerületben,
- a XIV. kerületben (ahol nem indulna a regnáló ellenzéki polgármester, csak a kihívói)
- és a XXII. kerületben.

A kormánypárti jelölteket még nem tettük bele a táblázatba, mivel még túl kevés településen nevezték meg őket.

A két táblázat összeállításához elsősorban a Vox Populi blogon többször hivatkozott Gyimesi László blogjának folyamatosan frissülő – hivatkozásokkal ellátott – gyűjtését használtuk. Saját keresésünk mellett támaszkodtunk még a Gulyáságyú Média szintén frissülő összegzésére is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.