2024. március 19., kedd

ORBÁN ÉS A KREML SEGÍTSÉGÉT KÉRTE TITOKBAN SZLOVÁKIA VEZETŐJE – ÉS MEG IS KAPTA

TELEX
Szerző: PANYI SZABOLCS
2024.03.19.


2020-ban Peter Pellegrini akkori szlovák miniszterelnök megkérte Orbán Viktort, hogy segítsen neki elintézni a Kremlben, hogy a szlovák parlamenti választások hajrájában hivatalos látogatáson fogadják Moszkvában. Pellegrini abban reménykedett, hogy egy moszkvai vizit jól fekszik majd a szlovák választóknál. A VSquare birtokába került egy hírszerzési anyag, amely részletesen ismerteti a szlovák-magyar-orosz tervet. A meghívást a magyar közvetítőknek végül sikerült elintézniük, de a választást Pellegrini mégis elveszítette. Jelenleg azonban ő tűnik befutónak a szlovák köztársasági elnöki posztért folyó versenyben. A VSquare.org cikkének magyar nyelvű verziója a Telexen.

Bizonyítékot szereztünk arra, hogy a 2020-as szlovákiai választásokon Magyarország és Oroszország közösen próbálta meg segíteni a szlovák kormány hatalmon maradását, mindezt Peter Pellegrini akkori szlovák miniszterelnök kérésére. Ugyanez a Pellegrini ma az első számú esélyese a közelgő szlovák elnökválasztásnak, melynek első fordulóját március 23-án, a második fordulót április 6-án tartják.

Pellegrini elnökjelöltségét támogatja a jelenlegi szlovák miniszterelnök Robert Fico, akit erősen bírálnak oroszbarát politikája, valamint a civil szervezetek, a független média és a szlovák állam korrupcióellenes szervei elleni kemény fellépése miatt. Amennyiben Pellegrinit megválasztják, ő várhatóan simán alá fogja írni Fico vitatott intézkedéseit, szemben Zuzana Čaputová leköszönő elnökkel vagy Pellegrini fő kihívójával, az ellenzék által támogatott Ivan Korčok volt külügyminiszterrel...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.