2022. július 17., vasárnap

PÉNZ BESZÉL

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2022.07.15.


Egyik örömhír a másik után. Augusztus 4-én Orbán nyitja meg Dallasban a CPAC néven ismert jobboldali összeröffenést, s ez a körülmény már önmagában is nemzeti büszkeségünk felhabzására adhat okot. A másik és úgyszintén lélekemelő hír szerint pedig nem kizárt, hogy uralkodónk öreg barátjánál, Trumpnál is tiszteletét teszi. Utoljára, ha minden igaz, 2019 májusában találkoztak, viszont annak nem mindenki örült. Négy szenátor levélben hívta fel az elnök figyelmét arra a sajnálatos körülményre, hogy Magyarországon a demokrácia szétmállóban, szabadságról, törvényességről vagy a kormányzati munka minőségéről szó se essék, ráadásul az ország az orosz érdekek készséges kiszolgálójává alacsonyodott.

A neten korlátozás nélkül elérhető levél olvasójának olyan benyomása támad, mintha az aláíróknak fogalmuk se lett volna, hogy a címzett valójában kicsoda. Noha Trump akkor már több mint két éve a hivatalában volt, pontosan lehetett tudni, hogy a demokráciához, a törvényességhez meg a többi hasonló maszlaghoz hogyan viszonyul. Azt is tudni lehetett, hogy az orosz érdekeknek nála szorgosabb lakája Amerikában aligha létezik. Kapcsolata Oroszországgal, a KGB-vel és az orosz maffiával (ami lényegében ugyanaz) 1990 végéig nyúlik vissza, akkor jött létre Amerikában az a hálózat, „amelyben az orosz hírszerzés ügynökei, iparmágnások és a szervezett bűnözői körök tagjai egyaránt megjelentek, és amely hálózat onnantól kezdve szinte szünet nélkül ott lebzselt Trump körül”. Amikor aztán elnök lett, tapsvihar tört ki az orosz parlamentben, és egész éjjel patakokban folyt a pezsgő. New Yorkban Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov, aki egy sakkverseny miatt tartózkodott az Egyesült Államokban, örömében majdhogynem ugrándozott. Putyin és Trump, mondta, „ugyanazokat a külpolitikai elveket vallják, bármily valószínűtlen is. Döbbenetes, hogy mennyire hasonló a gondolkodásuk, hogy mennyire közel áll egymáshoz a két fogalmi megközelítés, amikor külpolitikáról van szó.”

Az események mindenben őt igazolták. Putyin és a KGB szemében Trump lett az az elnök, akinél jobbat nem is álmodhattak volna...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.